Volledig scherm
Wethouder Michiel van Liere graaft het zojuist geplante boompje verder in, initiatiefnemer Gerben Kamphorst geeft aanwijzingen. © AD

Woonproject Haag & Hof in Houten werd door vaders op schoolplein bedacht

Aan de Puttershaag in Houten is vanmiddag officieel de bouw gestart van een bijzonder woonproject: Haag & Hof. Het betreft twintig woningen vlakbij het centrum. Bijna allemaal voor 55-plussers bestemd, op een paar uitzonderingen na. Daarin komen gezinnen met kinderen te wonen.

De woningen komen te staan in een hofje waar voorheen de Mozaïekschool stond. Die moest als gevolg van de vergrijzing sluiten op deze locatie. Het pand is inmiddels afgebroken. Het opmerkelijke aan het plan Haag & Hof is, dat het werd bedacht op precies de plek waar nu wordt gebouwd: vroeger lag hier namelijk het schoolplein. Gerben Kamphorst en Sander de Bruin troffen elkaar hier bijna dagelijks als zij hun kinderen naar school brachten. 

Ontmoetingsplek

De Bruin is architect, Kamphorst is financieel projectmanager gebiedsontwikkeling. Samen bedachten ze, dat met het sluiten van de school er ook een ontmoetingsplek in de wijk verloren zou gaan. Die brengen ze nu met hun particuliere initiatief terug, want bij de woningen komt ook een klein buurthuis waarin straks uiteenlopende activiteiten worden gehouden. Die zijn niet alleen bedoeld voor bewoners van het hofje, maar ook voor de buurt. En het is ook niet de bedoeling dat de activiteiten alleen worden georganiseerd door bewoners van het hofje, maar juist dat het samen wordt gedaan met wijkbewoners.

‘Het nieuwe wonen’ is wat het project behelst. Bewoners, allen kopers, leggen zich erop vast in elk geval een dagdeel per week voor elkaar klaar te staan en bijvoorbeeld samen de tuin te onderhouden. Niet voor niets gaan er ook enkele gezinnen op het terrein wonen. Net als voorheen is het de bedoeling dat jong en oud elkaar hier leert kennen. In plaats van de eerste paal te slaan, plantte wethouder Michiel van Liere vanmiddag een boompje. Hij deed dat samen met initiatiefnemer Gerben Kamphorst. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht