HOE WORDT ER GEREAGEERD OP HET DRAGEN VAN EEN KEPPELTJE? | BONDGENOTEN

Hallo iedereen! Vandaag testen we hoe mensen reageren als een Joodse jongen met een keppeltje door 3 verschillende gebieden in Utrecht loopt. Het gaat om het centrum, Ondiep en Kanaleneiland. Abonneer op ons kanaal! http://bit.ly/2ml08tv _ VOLG ONS OP INSTAGRAM http://www.instagram.com/jaapgunnink http://www.instagram.com/yasminlois http://www.instagram.com/benjaminbeernink _ SOCIALS Instagram Bondgenoten: https://www.instagram.com/bondgenotentv/ Twitter: https://twitter.com/Bondgenotentv Facebook: https://www.facebook.com/Bondgenoten-1807450116241552/ _ Welkom op Bondgenoten!

YouTuber met keppeltje op uitgescholden in Utrecht

videoTijdens een experiment in Utrecht, waarbij hij met een keppeltje op door diverse wijken liep, is YouTuber Benjamin Beernink van Bondgenoten een aantal keren uitgescholden. 

In de wijk Kanaleneiland kreeg hij ‘kankerjood’ te horen en werd hij uitgelachen. En ook in de binnenstad kreeg Beernink, zelf van Joodse afkomst, verwensingen naar zijn hoofd. Hij werd onder meer uitgemaakt voor ‘homo’. 

In de wijk Ondiep kon de YouTuber ongestoord rondwandelen met het keppeltje op zijn hoofd. Bondgenoten test ‘met sociale en asociale proeven hoe mensen omgaan met extreem gedrag’, zoals ze het zelf formuleren.

Onderzoek

Het team van Bondgenoten deed het experiment  naar aanleiding van een onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag. Daaruit blijkt dat een groot deel van de joden in Nederland niet openlijk Joods durft te zijn. Ze passen hun kleding en uiterlijk aan uit angst voor anti-joodse gevoelens.

Beernink en zijn mede-programmaker Jaap Gunnik liepen drie keer anderhalf uur door de Utrechtse wijken. Ze tonen zich op momenten geschokt door de ‘keiharde discriminatie’. ,,Echt belachelijk dat je gewoon wordt uitgescholden voor kankerjood’. Tegelijk constateren ze aan het eind van de video ‘dat het over het algemeen meeviel’. ,,Maar natuurlijk lopen we niet 24/7 zo rond.”

Volledig scherm
Jaap Gunnink, Soesja del Monte Lyon en Benjamin Beernink (vanaf links) vormen het trio dat filmpjes maakt voor het YouTubekanaal Bondgenoten. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht