Volledig scherm
In stadion Galgenwaard is de Leo van Veenzaal geopend. Leo van Veen heeft met kinderen en kleinkinderen een fotowand in de zaal onthuld. © Marnix Schmidt

Zaal in stadion Galgenwaard vernoemd naar ‘Mister Utrecht’ Leo van Veen

Brasserie De Waerdt in stadion Galgenwaard gaat sinds zondag door het leven als de Van Veenzaal. De zaal is venoemd naar niemand minder dan Mister Utrecht, Leo van Veen, die twaalf seizoenen lang voor FC Utrecht uitkwam en daarbij 146 doelpunten voor FC Utrecht scoorde. Hij is daarmee de onbetwiste topscoorder van de club.

Han Berger, oud-trainer van FC Utrecht stak het tijdens de feestelijke herdoop van de ruimte niet onder stoelen of banken: „Er zijn hier zalen naar spelers genoemd die hier maar twee seizoenen hebben gespeeld. Leo heeft volgens mij geen enkele training gemist. Het is dan ook niet meer dan terecht dat een zaal naar hem wordt vernoemd.” Er is tenslotte maar één Mister Utrecht.

175 doelpunten

Leo van Veen startte in 1962 bij DOS. In 1970 fuseerde DOS samen met Velox en Elinkwijk tot FC Utrecht. Van Veen nam in 1982 afscheid van FC Utrecht. In die periode scoorde hij 175 doelpunten voor Utrecht. Hij kwam uit in 367 wedstrijden. Daarmee verdiende hij de titel Mister Utrecht. Samen met Sjaak Swart staat hij op een achtste plek van Nederlandse topscoorders aller tijden. „En dat vind ik best bijzonder hoor om in die top tien te staan.”

In de periode dat hij bij Utrecht speelde is hij een keer voor Ajax uitgekomen. „Ik had al twee keer een aanbod gehad van Ajax. Maar toen ging het toch even wat anders dan tegenwoordig. Han Berger was er natuurlijk niet blij. Hij zag zijn spits verdwijnen.”

Johan Cruijff

Leo van Veen heeft in Amerika bij Los Angeles Aztecs gespeeld. Tot twee keer toe. Samen met vriend en idool Johan Cruijff kwam hij twee seizoenen uit voor de Amerikaanse club. Maar het hart bleef voor zijn Utrechtse club kloppen. 

Een uitstervend ras? „Het is bijzonder om de titel Mister Utrecht te mogen dragen. Dat de zaal nu naar mij is vernoemd, waardeer ik enorm. Het is mooi dat oud-spelers zo worden geëerd. Een opvolger? Spelers zijn vrijer om te gaan en te staan waar ze willen. Maar volgens mij verdient Jean-Paul de Jong die titel ook zeker. Alleen hij en Jan Willem van Ede hebben meer wedstrijden voor FC Utrecht gespeeld dan ik.”

Naast dat de zaal nu de naam van Veen draagt, is het interieur ook opgesierd met enkele levensgrote foto's van Mister Utrecht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht