Volledig scherm
Jan van Zanen (L) van Utrecht verlaat het Ministerie van Algemene Zaken na een overleg tussen de burgemeesters van de vier grote steden en het kabinet over de terreurdreiging. Rechts staat zijn collega Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de pers te woord. © ANP

Zaid K. was in beeld, maar verdween toch spoorloos

De grootste coalitiepartij D66 wil van Utrechts burgemeester Van Zanen weten hoe het kan dat jihadist Zaid K. maanden uit beeld is geweest. Politie, justitie en Van Zanen hadden de 18-jarige Utrechter vorig jaar op de radar. Hij is nu spoorloos.

In september werd hij door zijn ouders als vermist opgegeven. Zijn naam dook onlangs weer op bij een politieactie tegen jihadisten in het Belgische Verviers. Volgens de Belgische autoriteiten is Zaid daarna via Frankrijk naar Spanje gevlucht. Zijn paspoort werd gevonden in een binnengevallen woning in Verviers.

Buurtbewoners kennen Zaid als een rustige jongen die zijn mavo-diploma haalde op het Gerrit Rietveld College. De school bevestigt dat, maar wil niet ingaan op vragen.

Quote

De ouders en andere familieleden hebben het zwaar.

Abdelmajid Khairoun

Warm en hecht gezin
Voorzitter Abdelmajid Khairoun van de Omar-al- Faroukmoskee zegt dat Zaid uit een warm en hecht gezin komt. ,,De ouders en andere familieleden hebben het zwaar.'' Hij kent Zaid niet persoonlijk. ,,De vader ken ik wel als een heel aardige, rustige man. Er waren volgens mij geen conflicten in het gezin.''

De burgemeester heeft dinsdagavond de gemeenteraad bijgepraat over de situatie. Volgens Van Zanen stond Zaid op het lijstje van vier jihadjongeren, die de gemeente halverwege vorig jaar aanhaalde naar aanleiding van VVD-vragen. ,,Wij kenden de jongeman.'' Zijn woordvoerder Sjoukje Volten liet weten dat Zaid pas in september in beeld was, nadat zijn ouders aangifte hadden gedaan.

Steun voor aanpak
D66 vraagt zich af hoe Zaid K. toch buiten beeld is geraakt. Raadslid Kleuver: ,,Als de burgemeester hier niet zelf mee komt, gaan we dat zeker vragen.'' De fracties steunen de aanpak van de burgemeester en de manier waarop ze over de Utrechtse jihadisten door Van Zanen op de hoogte worden gehouden.

De raad realiseert zich dat het onmogelijk is potentiële terreurverdachten 24 uur per dag in de gaten te houden. Steven de Vries (GroenLinks) vindt het belangrijk dat Van Zanen enerzijds daadkrachtig optreedt en tegelijk de rust in de stad bewaart.

Splijten
In zijn ogen en die van zijn collega's in de raad doet de Utrechtse burgemeester dat goed. De Vries: ,,De jihadisten zijn erop uit om de samenleving te splijten. Dat moeten we voorkomen.'' CDA en PvdA vinden dat duidelijker moet worden gemaakt, waar mensen met zorgen terecht kunnen bij de gemeente.

VVD-raadslid Queeny Rajkowski vindt dat de gemeente wel wat kan doen om te voorkomen dat jongeren naar Syrië afreizen om daar te gaan strijden voor de Jihad. ,,Ik denk vooral aan preventie.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht