Volledig scherm
Zwembad De Waterlinie. © Smaling Martin

Zaken hadden beter gekund rond bouw zwembad Culemborg

De inzet was goed, maar veel mensen voelden zich buitenspel gezet. Dat concludeert een werkgroep van raadsleden over de bouw van het nieuwe zwembad in Culemborg.

De evaluatie van deze 'begeleidingscommissie evaluatie proces totstandkoming zwembad De Waterlinie' wordt gebruikt voor toekomstige burgerinitiatieven.

Zwembad De Waterlinie is vorig jaar geopend. Dat het er is, daar zijn de raadsleden trots op. Het leek er immers lang op dat Culemborg door bezuinigingen helemaal zonder zwembad zou komen te zitten. Dat zwemverenigingen hun schouders onder een nieuw, goedkoper zwembad zetten, verdient waardering. 

Geen ruimte

Maar er hadden 'veel zaken beter gekund', stelt de werkgroep na onderzoek. Zo hadden veel gebruikers van het zwembad het idee dat er naar hen niet werd geluisterd en dat er geen ruimte was voor alternatieve oplossingen. De plannen voor een 2521-zwembad waren toen al zover, dat  hun ideeën - onder meer om het oude zwembad De Meer te behouden -  het niet redden. 

Daarnaast concludeert de begeleidingscommissie dat er bij bouw te weinig mensen betrokken waren met kennis van zaken. Het project werd immers door de verenigingen - Gebruikersplatform 2521 - gedragen en die deden dat naar eer en geweten, maar niet altijd het meest effectief. Doordat het niet altijd duidelijk was wie wat moest doen, ontstond er bij de uitvoering onenigheid. De begeleidingscommissie beveelt daarom aan om bij een nieuw burgerinitiatief één deskundige aan te wijzen die onafhankelijk is en voor iedereen het aanspreekpunt kan zijn.

Burgerparticipatie

De raadsleden steken ook de hand in eigen boezem. De gemeente was blij met het initiatief en liet al snel het werk over aan het bouwbestuur, maar dat kan eigenlijk niet bij zo'n soort project. De gemeente had eindverantwoordelijk moeten blijven en ondersteuning moeten blijven bieden. Tot slot kan er meer 'geleend' worden van andere gemeenten; burgerparticipatie is tenslotte in heel Nederland groeiende en zo hoeft Culemborg niet het wiel zelf opnieuw uit te vinden.

De evaluatie wordt 22 juni besproken door de gemeenteraad. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht