‘Zamir M. liet zich door niemand stoppen in zijn obsessie voor Laura’

VideoZamir M. (32) heeft vandaag toegegeven Laura Korsman in haar Utrechtse studentenhuis om het leven te hebben gebracht, nadat hij haar wekenlang had gestalkt. Dat deed hij tijdens een emotionele rechtszaak, waar de dood van zijn ex-vriendin centraal stond.

Doodsangsten stond Laura uit, nadat ze haar relatie met ‘Sam’ begin juni vorig jaar verbrak. ,,Soms denk ik weleens dat ik eerst moet worden neergestoken voordat er iets gebeurt’’, vertrouwde de Werkendamse een vriend toe.

Precies dat wat zij vreesde gebeurde. ,,Hij jaagde op Laura in die periode’’, zei de officier van justitie. ,,Hij liet zich door niemand stoppen in zijn obsessie voor Laura. Hier is maar één conclusie: hij stalkte haar en beroofde haar van het leven.’’

De moeder van Laura beschreef, hoe het lichaam van haar dochter ‘bewijsmateriaal’ werd. ,,Bij het zien van Laura kon ik alleen maar kijken. Ik was compleet in shock. Wat ik zag was een zwaar gehavend lichaam, dat veel had geleden. Eerst vermoord, dan in beslag genomen en dan haar hele romp uit elkaar gehaald en organen teruggeplaatst.’’

Quote

Wat ik zag was een zwaar gehavend lichaam, dat veel had geleden

Moeder van Laura Korsman

De zeer aangeslagen moeder bepleitte in haar slachtofferverklaring dat nabestaanden zouden moeten kunnen beslissen over autopsie. ,,Ik heb haar negen maanden bij mijn hart gedragen en wilde haar zien.” ,,Laura had veel kunnen betekenen voor de maatschappij’’, voegde haar vader toe. Moeder zei: ,,Dit is de nachtmerrie van iedere ouder.”

De familie vindt het ‘niet te verteren’ dat verdachte geen passende verklaring aflegde. ,,Wat heeft Laura meegemaakt? Ons is het meest dierbare voor altijd afgenomen. Dit had nooit mogen gebeuren.’’ De vader, moeder en broer van Laura willen samen ruim 100.000 euro schadevergoeding.

Black-out

Zamir M. luisterde uiterlijk onaangedaan naar de verklaringen. Bijna fluisterend voegde hij ‘verschrikkelijk’ toe. Met veel omhaal van woorden en met afstandelijke woordkeuzes gaf hij vandaag toe dat hij degene was die op 11 juli op de studentenkamer van Laura ‘door het lint ging’ en een ‘black-out’ kreeg. Daar zocht hij zijn ex opnieuw op, ondanks een locatieverbod vanwege aanhoudende stalking. ,,Teveel harddrugs en naar de kloten gegaan’’, zo vatte hij de nacht voor de moord samen.

M. kwam met het verhaal, dat hij in 2016 een trauma had opgelopen na mishandeling doorleden van motorbende Catervarius uit Benschop. In eerste instantie gaf hij zelfs leden van deze club de schuld van de dood van Laura. Terwijl hij in andere verklaringen vooral ontkende iets met de dood van Laura te maken te hebben. Uiteindelijk hield hij het vandaag op zitting bij noodweer: Laura zou hém hebben aangevallen. ,,Hij is erg overtuigd van zijn eigen waarheid’’, concludeerden onderzoekers over M.

Chronisch gebrek

Zij constateerden bij de verdachte een chronisch gebrek aan empathie: hij zag zichzelf vaak als slachtoffer. Bij hem werd geen psychose, depressie of angststoornis vastgesteld. Net zoals hij géén chronische problemen heeft met drugs of drank, iets wat hij wel suggereerde. Wel heeft M. een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en anti-sociale trekken, liegt hij vaak en heeft hij een beperkt geweten.

Zamir is volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Hij moet daarom volgens de officier van justitie tbs met dwangverpleging krijgen, na een gevangenisstraf van 18 jaar. Anders blijft hij een gevaar voor toekomstige relaties. De officier koos voor een langere celstraf dan beoogd, omdat hij het zeer kwalijk vond dat de Nieuwegeiner de schuld in Laura’s schoenen probeerde te schuiven. M. typeerde de lezing van het OM als een ‘fantasieverhaal’. Zijn advocaat Jan Willem Ausma pleitte voor een lagere straf, gelet op eerdere uitspraken.

Hemel

,,Spijt is te weinig’’, zei Zamir aan het eind van de rechtszaak. ,,Ik zou haar terug willen halen, ze zou hier moeten zijn. Ik hoop dat ze een mooie plek heeft in de hemel. Volgens de officier van justitie verklaarde ‘Sam’ in het Pieter Baan Centrum in leven te zijn ‘om mensen liefde en vrede te geven’. ,,U heeft geen liefde en vrede gegeven maar dood en verderf gezaaid en een nachtmerrie voor Laura en haar familie veroorzaakt.’’ 

Uitspraak op 4 juni.

Zamir M. links, met zijn advocaat Willem Jan Ausma voor de rechtbank in Utrecht vandaag.
Volledig scherm
Zamir M. links, met zijn advocaat Willem Jan Ausma voor de rechtbank in Utrecht vandaag. © Renée van den Kerkhof

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht