Volledig scherm
Het Zandpad tussen Maarssen en Breukelen. © Google Maps

Zandpad tussen Maarssen en Nieuwersluis wordt snel fietsstraat

Het Zandpad langs de Vecht tussen Maarssen en Nieuwersluis wordt zo snel mogelijk een fietsstraat. Dat heeft de gemeenteraad van Stichtse Vecht gisteravond besloten.

De smalle straat aan de oostkant van de rivier is fraai, maar staat bekend als gevaarlijk. Fietsers – onder wie veel scholieren –, wandelaars en automobilisten moeten de schaarse ruimte delen. Tussen 2014 en medio 2017 werden er 22 ongelukken geteld. Vorig jaar was er ook een dodelijk ongeval.

De gemeente wil al langer de verkeersveiligheid vergroten door de weg autoluw te maken. In de ochtendspits komt op twee stukken eenrichtingsverkeer. Verder mag vrachtverkeer gedurende de hele dag tussen Breukelen en Maarssen het Zandpad niet meer op, bestemmingsverkeer uitgezonderd.

De invoering van de maatregelen laat langer op zich wachten dan verwacht, omdat er bezwaar tegen is gemaakt. Bovendien moet er nog afstemming met het Openbaar Ministerie plaatsvinden over het handhaven van de verboden.

Fietsstraat

Daarop vooruitlopend wil de politiek het Zandpad tussen de Machinekade in Maarssen en Nieuwersluis zo snel mogelijk in te richten als fietsstraat. De weg zal meer het uiterlijk krijgen van een fietsroute door het aanbrengen van rood asfalt, met een smalle strook zwart asfalt aan de buitenkant. Mogelijk komen er ook wegversmallingen.

Voor de ingreep is geld beschikbaar vanuit het inmiddels opgeheven Bestuur Regio Utrecht. De gemeenteraad wil haast maken. „Wat mij betreft geeft de wethouder morgen de opdracht”, zei VVD-fractievoorzitter Pauline Bredt. Het voorstel werd omarmd door het college.

Tijdens de bespreking van het zogeheten collegewerkprogramma, dat de concrete plannen voor de komende vier jaar beschrijft, kwamen veel thema’s aan bod. Vanuit oppositiepartijen klonk onder meer felle kritiek op de voorgestelde bezuiniging op het mantelzorgcompliment. Mantelzorgers kregen de afgelopen jaren VVV-bonnen ter waarde van 200 euro van de gemeente als waardering voor onbetaalde zorg aan naasten. Het college wil het budget verlagen van 290.000 euro naar 190.000 euro.

Balans

De coalitiepartijen VVD, Lokaal Liberaal, GroenLinks en CDA hielden de gelederen gesloten; geen enkel financieel voorstel van de oppositie werd gesteund. Al doen maatregelen op het sociale domein wel pijn, erkende Albert Gemke van GroenLinks. „Maar ze zijn nodig voor de balans.”

PVV en Vechts Verbond pleitten voor een samenscholingsverbod en cameratoezicht in Breukelen-Noord. Rondom de speeltuin aan de Schepersweg is veel jongerenoverlast. Burgemeester Yvonne van Mastrigt noemde de overlast reëel, maar zei dat verschillende organisaties aan een aanpak werken. Voor cameratoezicht is het veel te vroeg, vindt ze.

Er zijn ook veel zorgen over de sterk opgelopen wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Voorstellen over dit thema werden uitgesteld tot na een speciale raadsconferentie over dit onderwerp.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht