Volledig scherm
Monteurs hangen in de ruim 300 meter hoge Gerbrandytoren. © ANP

Ze hangen weer: 120 ledlampen moeten de zendmast Lopik vanaf zaterdag weer doen stralen

Bij de de Gerbrandytoren in IJsselstein, ook bekend als de zendmast Lopik, zijn professionals en vrijwilligers afgelopen week bezig geweest om de tuidraden met daaraan 120 ledlampen in de hoogste constructie van Nederland te hijsen. Aanstaande zaterdag gaan de lampen branden en dat doen ze tot 6 januari 2020.

Vrijwilligers hebben er afgelopen week voor gezorgd dat de strengen met in totaal 120 lampen op de juiste plekken omhoog konden worden gehesen. Bovenin de mast hebben professionele monteurs de kabels aan de zendmast bevestigd.

Pech

Volledig scherm
© ANP

Het is de 21ste keer dat de kerstboom wordt ontstoken. Het gevaarte heeft in de loop der jaren met pech te kampen gehad. Zo gingen in 1995 de tuidraden kapot. In 1999 en 2001 was er geen geld, in 2011 werd de zendmast getroffen door brand en in 2017 sloeg de bliksem in de installatie. Dit jaar verloopt alles tot nu toe voorspoedig, aldus de organisatie. Zaterdagavond worden de lampen ontstoken onder muzikale begeleiding van niemand minder dan Lee Towers.

De IJsselsteinse kerstboom is tot tientallen kilometers in de omtrek te zien. De zendmast wordt al sinds 1992 opgetuigd als grootste kerstboom. Destijds was het nog de grootste ter wereld, maar tegenwoordig strijkt Gubbio, een stadje in de Italiaanse provincie Umbrië, met die eer. Deze boom, tegen de Monte Ingino, is zo’n 700 meter hoog.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht