Zeehond in de Lek wordt niet opgevist: ‘Als hij in bananenvorm ligt, gaat het goed’

VideoDe zeehond die gisteren in de Lek bij Vianen werd gespot is gezond en dus is er voorlopig geen reden om hem uit de rivier te vissen, zegt Zeehondencentrum Pieterburen. „Een zeehond in zoet water is niet ongewoon, al zien we het de laatste jaren wel steeds minder.”

Volledig scherm
Zeehond gespot in de Lek bij Vianen. © Derk Lamphen

„Op het beeldmateriaal dat we van het dier hebben, zien we dat de ‘Lekhond’ er gezond uitziet. Een goede speklaag, geen wondjes en het dier ligt in de ‘bananenvorm’: z’n kop en staart reiken naar boven, de buik aan de zijkant. Genoeg tekenen dat het goed gaat met het dier”, zegt Michael Bakker Paiva, strandingscoördinator van Pieterburen. Bij hem komen alle meldingen binnen van mensen die een gestrande zeehond hebben gezien.

De eerste melding over deze Viaanse bezoeker kwam maandag binnen. „De Lek heeft geen sluizen of keringen. Daardoor kon deze zeehond makkelijk doorzwemmen en in Vianen uitkomen. Het zou kunnen dat het dier uit Hoek van Holland komt en langs Rotterdam, via Schoonhoven naar Vianen zwom. Vroeger kwam dat veel vaker voor, maar doordat meer wateren door sluizen worden gereguleerd, zien we het nu minder.” 

Volgens dr. Sophie Brasseur, zeezoogdierspecialist aan de Universiteit van Wageningen, is de grote afstand die de zeehond afgelegd heeft, normaal. „Het zijn langeafstandszwemmers. Ze kunnen wel 100 km per dag zwemmen; gemiddeld zwemmen ze 1 tot 1,5 meter per seconde. Dat deze zeehond dus zo’n 85 kilometer heeft afgelegd, is niet gek. Hij heeft alleen een ietwat ongebruikelijke route gekozen.” 

Quote

Totdat ‘ie zelfstan­dig weer terug zwemt, blijft de zeehond in de Lek.

Michael Bakker Paiva, strandingscoördinator Pieterburen

Zoetwatervisje

Brasseur meent te zien dat het om een ‘gewone zeehond’ gaat. „In Nederland kennen we twee soorten zeehonden: de grijze en de gewone zeehond. De grijze zeehond is wat groter en heeft een spitsere snuit dan de gewone.” Anders dan veel mensen denken, kunnen zeehonden – oorspronkelijk zoutwaterdieren – prima leven in zoet water. „Zolang hij genoeg vis kan vangen is het beestje tevreden. Ze lusten wel een zoetwatervisje. Dat hij helemaal alleen is, is ook niet gek, want zeehonden zijn individualistische dieren. Vanaf dat ze drie weken oud zijn, rooien ze het zelf en kiezen ze hun eigen weg.”

De zeehond blijft, tot ‘ie weer terugzwemt, gewoon in de Lek rondspartelen. Zeehondencentrum Pieterburen blijft de status van het dier in de gaten houden via alle foto’s en video’s die mensen toesturen. Ze grijpen pas in als het dier niet meer gezond lijkt of als het wél binnen de sluizen terechtkomt en niet meer zelfstandig terug kan zwemmen. „Maar voorlopig blijft de zeehond in de Lek.”

Eerder ook al ‘Lekhonden’

De gespotte zeehond is niet de eerste in de Lek: in 2011 werd tot twee keer toe een exemplaar bij Vianen gezien. Een van de zeehonden werd een maand nadat hij voor de eerste keer was gespot, dood gevonden in de Lek bij Vreeswijk. In augustus 2015 bereikte een jonge zeehond de gracht in de Utrechtse binnenstad. Het beest, dat werd vernoemd naar atlete Dafne Schippers, werd gevangen en uitgezet in de Noordzee.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht