Zeeland heeft al 14 miljoen besteed aan kazerne voor mariniers uit Doorn

VideoSinds minister Hans Hillen zes jaar geleden besloot de mariniers van Doorn te verhuizen naar een nieuwe kazerne in Vlissingen, hebben gemeente en provincie 13,8 miljoen euro gestoken in het project Michiel Adriaanszoon de Ruyter Kazerne.

De kazerne komt op een 70 hectare groot terrein grenzend aan de Buitenhaven. Grond is gekocht, leidingen verlegd, gebouwen gesloopt en wegen worden aangepast. In de laatste voortgangsrapportage, die volgende maand op de agenda van Provinciale Staten staat, is te lezen dat van de beschikbare 18 miljoen euro (15 miljoen provincie, 3 miljoen gemeente Vlissingen) nog 4,2 miljoen over is.

Wakker geschrokken

De kazerne moet in 2022 in bedrijf zijn. In augustus 2011 kwam mogelijke verhuizing naar Vlissingen voor het eerst naar buiten. Tot ongenoegen van commissaris van de koningin Karla Peijs was een brief van minister Hillen hierover aan de Tweede Kamer uitgelekt: „Nu zijn ze in Utrecht echt wel wakker geschrokken. Je kunt erop rekenen dat ze hun best doen om die kazerne daar te houden”, sprak ze profetische woorden, gezien de weerstand tegen de verhuizing waarvan militaire belangenorganisaties gewag maken.

Volledig scherm
Het Korps Mariniers oefent in Vlissingen, een paar jaar geleden. © ANP

Op 10 april 2012 maakte Hillen zijn besluit wereldkundig: „Ik kies voor de verwezenlijking van een nieuwe marinierskazerne op de locatie Buitenhaven bij Vlissingen.”

Verhuizen naar Zeeland is weliswaar duurder dan het aanpassen van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn, maar Hillen vond dit ‘acceptabel gegeven de betere ontwikkelingsmogelijkheden van een kazerne in Vlissingen’. Een belangrijke toezegging van Zeeuwse kant was het gratis beschikbaar stellen en bouwklaar maken van de benodigde 70 hectare.

Trots

Vlissingen gloeide van trots. De mariniers zouden weer thuiskomen, terug naar de stad van Michiel de Ruyter, die in 1665 het korps oprichtte. De stemming in Doorn liet zich raden: een treurende middenstand, een wethouder die nog moest zien of de Tweede Kamer het goed zou vinden en mariniers die er niets voor voelden om naar Zeeland te verhuizen.

Een kritisch rapport van de Rekenkamer over de manier waarop de keuze voor Vlissingen tot stand was gekomen, verscheen in het najaar van 2013. Het was voor minister Jeanine Hennis geen reden om het besluit terug te draaien. In juni 2014 zetten zij en commissaris van de koning Han Polman hun handtekening onder afspraken over de grond en het bouwklaar opleveren van het terrein.

Het Rijksvastgoedbedrijf maakte op 17 juni 2017 bekend met drie consortia ‘in dialoog’ te gaan over het ontwerp, bouw en het onderhoud en beheer van de kazerne.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht