Volledig scherm
Auto in brand door vuurwerk op de Plesmanlaan Utrecht Zuilen © 112mediautrecht

Zeer veel branden in Nieuwjaarsnacht, hulpverleners bekogeld met vuurwerk

UpdateDe jaarwisseling is in de regio Utrecht op verschillende plekken onrustig verlopen. In de stad Utrecht waren brandweer en politie tot diep in de nacht druk met autobranden. In IJsselstein en Lopik werden de hulpdiensten met vuurwerk bekogeld. Echt grote incidenten deden zich niet voor in stad en regio.

Wel waren er diverse meldingen van vuurwerkoverlast, kleine branden (ondergrondse containers), vernielingen (onder andere bushokjes) en autobranden. Er waren minder aanhoudingen dan vorig jaar: er zijn 14 aanhoudingen verricht voor onder andere belediging van de politie, woninginbraak, vuurwapenbezit, openbare dronkenschap en mishandeling. Er hebben twee incidenten met agressie tegen brandweerpersoneel plaatsgevonden, in Houten en IJsselstein.

Volledig scherm
. © VRU

Een 13-jarige jongen is aan het begin van de avond gewond geraakt aan zijn been doordat er vuurwerk naar hem gegooid werd. Aan het einde van de nacht (rond 6.00 uur) vond er een ernstige aanrijding plaats ter hoogte van Rijnsweerd waarbij een inzittende ernstig gewond raakte. 

De Veiligheids Regio Utrecht (VRU) meldt dat de Utrechtse brandweer  in de Nieuwjaarsnacht 370 keer uitrukte naar incidenten. Bij het overgrote deel van de uitrukken (337) ging het om branden. Vorig jaar rukte de brandweer 190 keer uit in dezelfde tijdsperiode, waarvan 183 keer voor branden. De brandweer is naar 34 meldingen van voertuigbranden uitgerukt. Vorig jaar was dit 20. 
19 van de 34 uitrukken vonden plaats in de gemeente Utrecht, ten opzichte van 17 vorig jaar.

Wat bij alle incidenten in de stad Utrecht opviel was dat de politie er alles aan deed om omstanders weg te houden van hulpverleners die hun werk moesten doen. Op de Stanleylaan in de wijk Kanaleneiland hield een cordon agenten bij een flatbrand het toegestroomde publiek op afstand. Eerder deze week ging het faliekant mis bij een brand in dezelfde straat. Hulpverleners werden toe belaagd met vuurwerk, een actie die in felle bewoordingen werd veroordeeld door de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. Die getergdheid was terug te zien in het politieoptreden tijdens de oudejaarsnacht, met name in de wijk Kanaleneiland. 

Volledig scherm
. © Gemeente Utrecht

Bij autobranden – op de Marshallaan, Marco Pololaan, de Pizzarolaan en de Adenauerlaan – rukte de politie met veel eenheden uit, werden omstanders met megafoons toegesproken, snorden camera’s om te filmen wie er op de incidenten af kwam en stond de ME paraat. 

Straatteams

In de wijk Overvecht viel met name het optreden van enkele straatteams op. Getooid in gele hesjes poogden buurtvaders en jongerenwerkers te voorkomen dat de jaarwisseling uit de hand liep. Ze konden niet voorkomen dat ook hier de teller van autobranden gaandeweg de avond en nacht opliep. Onder meer op het Ghandiplein, de Sjanghaidreef, de Tanhausserdreef, de Ankaradreef en de Suster Bertkendreef gingen auto’s in vlammen op. Overvecht en Kanaleneiland bleken ook deze jaarwisseling de wijken waar een kat en muisspel ontstond tussen de politie en de veel groepjes jongeren die de wijken doorstruinden en vuurwerk afstaken. 

Volledig scherm
De brandweer racete vannacht van de ene naar de andere autobrand in Utrecht. Aan de Marshalllaan brandde een Volkswagen Up volledig uit. © Michiel van Beers

Jan van Zanen: 'Te gek voor woorden’

Volledig scherm
De lucht kleurde rood boven de Utrechtse wijk Oog in Al © AD

Burgemeester Jan van Zanen bracht vannacht een bezoek aan diverse locaties in de stad: “De vrouwen en mannen van politie, brandweer, Jongerenwerk, Toezicht en Handhaving en ambulancedienst zorgden wederom voor de veiligheid in de stad, zodat velen in Utrecht het jaar feestelijk in konden luiden. Het ontspannen beeld in de stad werd ontsierd door vernielingen en 19 autobranden. Een landelijk probleem waar wij helaas ook in Utrecht mee te maken hebben. Het is te gek voor woorden dat dit soort gedragingen bij de nieuwjaarsviering lijkt te gaan horen. Politie en justitie zetten vol in op het achterhalen van de daders van deze brandstichtingen.”

Bekogeld

Nergens in de stad Utrecht keerden omstanders zich tegen hulpverleners. In de regio gebeurde dat wel.  Aan de Televisiebaan in  IJsselstein werden brandweermannen bekogeld met vuurwerk toen zij op een melding afkwamen dat er een gebouw in brand stond. In het centrum van Lopik waren agenten doelwit van vuurwerkgooiers. 

Stacaravan

In Leidsche Rijn bleef het relatief rustig qua autobranden, al vatte een auto vlam bij Azotod in De Meern en zagen getuigen dat een wagen aan de Kalmalaan in Vleuten (Terwijde) in de brand werd gestoken. In Zeist was  het tweemaal raak. Een brand aan de Nijenheim moest snel worden geblust omdat het voertuig vlak voor een flat vlam vatte. Bij camping Bergbad in Rhenen ging een stacaravan in vlammen op.  Het was de tweede brand in twee dagen tijd.  In Houten was de brandweer druk met meerdere buitenbrandjes. Door spullen die in een portiek in brand stonden te blussen, kon een woningbrand worden voorkomen.

Culemborg

In Culemborg, waar het doorgaans onrustig is tijdens de jaarwisseling, bleef het dit jaar opvallend rustig. Op enkele buitenbrandjes en wat vernielingen na was er voor de brandweer en politie niet veel te doen. Ook in Bunnik bleef het rustig. Burgemeester Ruud van Bennekom: ‘Bunnik is rustig begonnen aan 2019. De politie meldt geen incidenten in de nieuwjaarsnacht in Bunnik, Odijk en Werkhoven. Goede start van een mooi en gelukkig nieuwjaar voor iedereen, zou ik zeggen!’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht