Volledig scherm
De Weeshuislaan in Zeist. © Foto Ruud Voest

Zeist draait fel bekritiseerd verkeersplan terug, amper negen maanden nadat het is ingevoerd

De coalitie van Zeist wil dat het gemeentebestuur de omstreden verkeersknip op de Weeshuislaan terug te draaien. De knip maakt onderdeel uit van het veel bekritiseerde verkeersplan dat begin dit jaar is ingevoerd in hartje Zeist.

Doel van dit plan was om het centrum verkeersluwer en dus leefbaarder te maken. Van meet af aan stuitte dat op veel verzet van winkeliers, bewoners en ondernemers in het centrum, die plotseling kilometers lang moesten omrijden en merkten dat klandizie wegbleef. ‘Een autoluw centrum betekent een klantluw centrum’.  

Het college van burgemeester en wethouder (VVD, GroenLinks, CDA en SGP-ChristenUnie) liet de genomen maatregelen daarop onderzoeken en is - mede onder druk van inwoners en ondernemers  - tot de conclusie gekomen dat een deel van het verkeersplan toch niet het gewenste effect heeft. De maatregelen moeten dus herzien worden, stelt de coalitie voor. 

Vergist

De genoemde knip ter hoogte van de Mark gaat eruit, en de Korte Steynlaan moet weer in beide richtingen begaanbaar zijn. De Jagerlaan moet weer worden opgesteld vanaf de Slotlaan om parkeergarages beter bereikbaar te maken. De afgelopen week werd die kritiek herhaald tijdens drukbezochte zogenoemde Ronde Tafel gesprekken. 

De coalitiepartijen stelden vanavond in een vergadering op het gemeentehuis dat ‘vrijwel iedereen tot de conclusie is gekomen dat een deel van de recent ingevoerde maatregelen herzien moet worden’. GroenLinks-fractievoorzitter Ronald Camstra erkende dat de verkeersbesluiten niet hebben geleid tot een ‘gezelliger en autoluwer winkelgebied’. ,,Tegelijkertijd hebben ze veel weerstand opgeroepen in de omliggende wijken van mensen die om moeten rijden. Wellicht hebben we ons dus vergist. En als je een fout maakt, moet je bereid zijn die te herstellen.’’

Nederlaag wethouder

Dat de partij van verkeerswethouder Laura Hoogstraten (GroenLinks) het amendement steunt, mag als een nederlaag gezien worden voor haar. Hoogstraten heeft het verkeersplan vanaf het begin met hand en tand verdedigd, ook toen de kritiek oplaaide. 

De wethouder antwoordde vanavond niet op de vraag van meerdere partijen hoe zij denkt over het terugdraaien van de verkeersmaatregelen. ,,Wat ik ervan vind, maakt helemaal niets uit. Ik neem het mee naar het college.’’ Ze gaf eerder telkens aan dat het verkeersplan - ‘een sluitstuk van een proces van vier jaar’ - een kans verdiende. Hoogstraten zei in februari dat de reacties op sociale media - waar het plan zware kritiek kreeg - in werkelijkheid met veel meer nuance werd ontvangen.

De gemeenteraad neemt op dinsdag 10 december een besluit over het amendement. Dan wordt duidelijk of het verkeersplan definitief wordt teruggedraaid. Maar gezien de brede steun in de gemeenteraad, lijkt dat besluit een formaliteit. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht