Volledig scherm
De kruising Bergweg met de Jacob van Lenneplaan in januari, na de aanpassing. © Jeroen Jumelet

Zeist draait maatregelen Bergweg/Jacob van Lenneplaan terug

De gemeente Zeist herstelt de oude voorrangssituatie op de kruising Bergweg/Jacob van Lenneplaan in Zeist. Dat heeft de gemeente besloten naar aanleiding van een bewonersavond op 5 juli. Tegen de nieuwe inrichting, waarbij de voorrangssituatie werd veranderd, was veel verzet bij de omwonenden. 

Eerder al werden de weggehaalde verkeerslichten op de kruising Schaerweijdelaan/Jacob van Lenneplaan na bewonersprotest teruggeplaatst.

De gemeente had met de nieuwe situatie voor ogen dat het verkeer op de Steynlaan via het eerste deel van de Bergweg zonder vertraging de Jacob van Lenneplaan op kon rijden richting de kruising met de Schaerweijdelaan. Zo zou de rest van de Bergweg worden ontzien qua verkeer. Om het verkeer ook echt de Jacob van Lenneplaan op te krijgen, werd de voorrangssituatie veranderd en kon verkeer op de Bergweg bij de aansluiting van de Schaerweijdelaan niet meer linksaf slaan.

De praktijk bleek grilliger. Fietsers die komende vanaf de Jacob van Lenneplaan linksaf wilden slaan richting Bergweg, hadden geen veilig opstelpunt. Bovendien bleek de nieuw geconstrueerde bocht zó krap dat bussen de volle breedte van de weg nodig hadden om vanaf de Bergweg de Jacob van Lenneplaan op te rijden.

Geen overleg

De omwonenden hadden niet alleen bezwaren vanwege de afgenomen verkeersveiligheid en de enorme verkeerstoename op de Jacob van Lenneplaan, ze hadden vooral problemen met het feit dat de herinrichting heeft plaatsgevonden zonder overleg met de omwonenden en dat er geen officieel verkeersbesluit voor was genomen.

De oude situatie wordt nu dus hersteld, waarbij verkeer op de Jacob van Lenneplaan weer voorrang moet verlenen aan het verkeer op de Bergweg. Om de kruising nog veiliger te maken, wordt ze voorzien van een verhoogd verkeersplateau. De fietsstroken blijven beter zichtbaar door gebruik van rood asfalt.

Afgesloten

Om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren, wordt de kruising van 20 tot en met 31 augustus helemaal afgesloten voor alle verkeer. De winkels aan de Bergweg blijven wel normaal bereikbaar. Het éénrichtingsverkeer op de De Wetlaan wordt tijdelijk opgeheven om de winkels beter bereikbaar te maken.

Nadat alle wijzigingen zijn gerealiseerd, zullen er weer verkeersmetingen worden verricht om zo een beeld te krijgen van de effecten van alle maatregelen. Die resultaten worden besproken tijdens een extra bewonersavond. Dan wordt ook bekeken of er nog extra snelheidsremmende maatregelen nodig zijn, of andere maatregelen in verband met de verkeersintensiteit.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht