Volledig scherm
Het gebouw op het achterterrein van Stenia waar arbeidsmigranten zijn gehuisvest. © AD

Zeist gaat in de fout en kan tijdelijke huisvesting studenten en buitenlandse werknemers niet verhinderen

Projectontwikkelaar Mooi Zeist B.V. mag door een fout van de gemeente Zeist de komende jaren tijdelijk studenten en buitenlandse werknemers huisvesten aan de Utrechtseweg. 

Mooi Zeist uit het Gelderse Rheden vroeg eerder dit jaar toestemming om de beeldbepalende panden Stenia, Veldheim en Peronnik aan de Utrechtseweg tijdelijk te mogen verhuren. De drie huizen behoorden eerder tot de stichting Zonnehuizen, die verstandelijk beperkten opving.

De gemeente Zeist wilde niet meewerken aan de tijdelijke huisvesting. De plannen van de ontwikkelaar waren volgens het gemeentebestuur niet goed onderbouwd en pasten niet in het bestemmingsplan. De gemeente stelde een besluit echter uit, omdat het Openbaar Ministerie adviseerde nader onderzoek te doen naar de eigenaar in het kader van de wet Bibob. Een Bibob-onderzoek wordt gestart als er twijfels zijn over de handel en wandel van een aanvrager van een vergunning.

Zeist dacht dat het, hangende het Bibob-onderzoek, geen besluit hoefde te nemen over de aanvragen van Mooi Zeist. Dit had de gemeente echter wel moeten doen, erkent het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. ,,Dit betekent dat voor Stenia en Peronnik een vergunning van rechtswege is ontstaan. Zodoende kan de eigenaar in principe de aangevraagde activiteiten uitvoeren voor de aangegeven duur.’’

Afgewezen

Quote

Dit leidt onherroepe­lijk tot kraak

Faruk Kinran, Mooi Zeist

Op de derde vergunning (Veldheim, Utrechtseweg 69) heeft de gemeente wel tijdig beslist. De aanvraag om hier voor drie jaar 139 buitenlandse werknemers op te vangen, is afgewezen. De werknemers die nu al tijdelijk in een van de panden op Veldheim wonen, moeten op korte termijn vertrekken. 

Directeur Faruk Kinran van Mooi Zeist zegt geen gehoor te kunnen geven aan het ontruimingsverzoek. ,,Dit leidt  onherroepelijk tot kraak.’’ Volgens Kinran erkent de gemeente deze dreiging ook in een brief aan omwonenden. Mooi Zeist had eerder op het Steniaterrein al te kampen met krakers. Die zouden in zes maanden tijd voor 100.000 euro schade hebben aangericht.

In twee gebouwen op het voorterrein van Stenia (Utrechtseweg 68) mogen de komende drie jaar zestig studenten worden ondergebracht. In een pand achter op het terrein, aan de kant van de Van Renesselaan,  kunnen veertig arbeidsmigranten worden ondergebracht. Op het terrein Peronnik (Utrechtseweg 119) staat de gemeente de komende zeven jaar tijdelijk bewoning door vier personen toe.

Integriteitsonderzoek

Door het Bibob-onderzoek naar Mooi Zeist B.V. gaat de verhuizing van de Tobiasschool voor speciaal basisonderwijs naar het terrein Veldheim niet door volgens het college. De gemeente Zeist wilde de Tobiasschool tijdelijk onderbrengen aan de Utrechtseweg omdat het huidige schoolgebouw aan de Professor Lorentzlaan wordt verbouwd.

Directeur Kinran van Mooi Zeist zegt geen probleem te hebben met een integriteitsonderzoek. Hij stelt echter dat het Bibob-onderzoek geen reden voor de gemeente kan zijn de huurovereenkomst voor de tijdelijke huisvesting van de Tobiasschool op Veldheim op te zeggen. Deze overeenkomst is volgens hem al gesloten en niet terug te draaien. Zijn advocaat heeft de gemeente gesommeerd dit binnen een week te bevestigen, anders volgen juridische stappen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht