Utrecht heeft een regenboogzebrapad op de Lange Viestraat in het centrum.
Volledig scherm
Utrecht heeft een regenboogzebrapad op de Lange Viestraat in het centrum. © AD

Zeist krijgt net als Utrecht een regenboogzebrapad en genderneutrale toiletten

Na Utrecht krijgt ook Zeist een regenboogzebrapad. Het gemeentehuis krijgt genderneutrale toiletten. Het moet duidelijk maken dat Zeist zich inzet voor onder meer homo’s en transgenders.

Wanneer en waar het pad moet verrijzen, wordt nog onderzocht. Maar plan is het een plek in het centrum te geven. Een regenboogzeebrapad zoals ook in het centrum van Utrecht ligt, is niet per se een echt zebrapad met bijbehorende regels, maar kan ook een in het oog springende reeks gekleurde strepen zijn.

Het pad is onderdeel van een groter plan van Zeist om zich in te spannen voor LHBTIQ+’ers: kort gezegd iedereen die niet heteroseksueel is, maar een andere seksuele voorkeur heeft. In maart 2018 deed een meerderheid van de nieuwe gemeenteraad die belofte door in te stemmen met een zogenaamd Regenboogstembusakkoord.

Geweld

In dat akkoord staan afspraken over onder meer veiligheid, gelijkwaardigheid en gezondheid. Een van de punten in het akkoord is het verdubbelen van de meldingsbereidheid over LHBTIQ+-geweld. Om dat te bereiken wil Zeist zich inzetten voor een grotere bekendheid van anti-discriminatiemeldpunt Art. 1 Midden Nederland en aangifte doen van geweldsincidenten aanmoedigen.

Waar verder op wordt ingezet is bepaald na overleg met inwoners en instellingen in Zeist, afgelopen zomer. Zo krijgt de begane grond van het gemeentehuis genderneutrale toiletten en wordt onderzocht of en wanneer de gemeente het aanspreken met ‘meneer’ of ‘mevrouw’ achterwege kan laten op gemeentelijke formulieren of bijvoorbeeld de bibliotheekpas. 

Veilige school

Verzorgingstehuizen in Zeist worden aangemoedigd het certificaat Roze Loper te halen: daarmee laten ze zien dat ze aandacht besteden aan seksuele diversiteit bij cliënten en professionals. Scholen wordt gevraagd om een netwerk op te zetten van leerlingen die zich sterk maken om school een veilige plek te maken voor iedereen. Daarnaast is er het plan om voorlichting te geven op basisscholen en middelbare scholen.

In het Binnenbos in de wijk Kerckebosch is inmiddels een regenboogcafé van start gegaan, waar inwoners elkaar een keer per maand kunnen ontmoeten. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht