Volledig scherm
Fred Lageweg in gesprek met Rutte © AD

Zeist loopt uit voor koffie met Mark Rutte

Met een goed bakkie pleur en gewapend met de altijd aanwezige glimlach gaat premier Mark Rutte het land door in de hoop om op 15 maart weer de grootste partij van Nederland te worden. Vandaag doet de VVD'er Zeist aan.

12.45 uur. Niets aan de ambiance op de Markt in Zeist doet vermoeden dat over ongeveer een uur de minister-president van Nederland langskomt voor een bakkie koffie met de lokale bewoners. Op een aantal lokale VVD-fractieleden, te herkennen aan hun VVD-badge, na dan. En staatssecretaris Eric Wiebes (financiën) is er ook. 

Maar daar loopt Zeist niet voor uit. Behalve Fred Lageweg (74). Lageweg stemt al jaren op de VVD en dat is niet zomaar. ,,In 1970 heb ik de JOVD-afdeling Zeist en omstreken opgericht.’’

Quote

Tegen Wiebes heb ik gezegd dat er meer mogelijkhe­den voor ouderen in Zeist moeten komen om te sporten

Fred Lageweg

Een liberaal in hart nieren, die ook voor de komende verkiezingen geen twijfel heeft op welke partij hij gaat stemmen. Toch wil hij wel zijn woordje doen. ,,Tegen Wiebes heb ik gezegd dat er meer mogelijkheden voor ouderen in Zeist moeten komen om te sporten. Ik ken heel veel senioren die daardoor geen sociale contacten hebben en zelfs met kerst alleen thuis zitten."

Nu kan Wiebes als staatssecretaris weinig voor Lageweg betekenen, de wethouder van sport in Zeist Sander Jansen wisselt gegevens uit met Lageweg. ,,U heeft veel goede ideeën. Ik nodig u binnenkort uit om daarover te praten’’, belooft de wethouder aan de voormalige vice-voorzitter van de jongerenafdeling in Zeist.

Baas van Nederland

13.30 uur. Cameraploegen van zowel regionale als landelijke media zijn plots massaal toegestroomd op de Markt rond de 'bakkie doen?-truck' als Mark Rutte zijn entree maakt. Goedlachs als altijd maakt hij een selfie met twee jochies van een jaar of tien. ,,Wie was dat, mama?”, vragen de jongens als Rutte zich verder een weg baant door de menigte op weg naar een kop koffie. ,,Dat is de baas van Nederland’’, antwoordt moeders.

Volledig scherm
Het is druk rondom de koffie-truck © AD

Vlakbij de koffietruck komt het tot een ontmoeting tussen Lageweg en de premier. ,,U bent de oprichter van de JOVD in Zeist? Gaaf zeg! In 1988 werd ik de voorzitter van de landelijke afdeling. Wat leuk om u te ontmoeten!” roept Rutte. Meneer Lageweg schudt de premier ietwat verbouwereerd de hand en poseert voor de cameraploegen en fotografen.

Quote

Koffie met suiker voor deze meneer graag!

Mark Rutte

Even verderop wordt Rutte flink het vuur aan de schenen gelegd door een lokale bewoner die is overgestapt naar de PVV. Rutte weet zich op subtiele wijze uit het debat te manoeuvreren door de man koffie aan te bieden. ,,Koffie met suiker voor deze meneer graag!’’, roept de premier richting de koffietruck.

De lokale afdeling van de SP grijpt het koffie-uurtje aan om te flyeren. ,,Wij proberen hier de mensen die ontevreden zijn na zeven jaar kabinet-Rutte voor ons te winnen en een tegengeluid te laten horen”, aldus bestuurslid Gwildor Sok.

Tegenstanders of niet, voor Fred Lageweg kan zijn dag niet meer stuk. ,,Heel bijzonder om Mark Rutte de hand te schudden. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest zeggen.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht