Zeist: Met Matrixborden wordt in het centrum van Zeist gewaarschuwd voor de afsluiting.
Volledig scherm
Zeist: Met Matrixborden wordt in het centrum van Zeist gewaarschuwd voor de afsluiting. © Jeroen Jumelet

Zeist moet geduld hebben met verkeerschaos

De verkeerschaos in Zeist van de afgelopen week leidt voorlopig niet tot aanpassingen van de maatregelen die auto’s deels uit het centrum weren. Volgens het college van burgemeester en wethouders kunnen niet eerder dan in september betrouwbare verkeersmetingen worden gehouden.

Sinds vorige week is een aantal straten in het centrum van Zeist afgesloten voor auto’s. In andere straten is de rijrichting omgedraaid. Het gevolg was de afgelopen dagen dat er op verschillende plekken in en rond de binnenstad lange rijen wachtende auto’s stonden.

Petitie

Tegenstanders roeren zich luid op Facebook en Twitter. De petitie ‘Wij zeggen nee tegen de nieuwe verkeerssituatie in Zeist’ die sinds een paar dagen online staat, is ruim 1700 keer getekend. In de aanloop naar de afsluiting van een aantal straten waarschuwden ondernemers en bewoners al voor een verkeerschaos.

De onlinepetitie is opgezet door de Zeistse Vivienne Groenewoud. ,,Ik bracht vorige week mijn zoon met de auto naar school omdat hij moest trakteren en dacht: Wat is dit? Normaal gesproken rijd ik in twee minuten naar school. Nu moest ik heel Zeist door. Ongelooflijk.’’ 

In een opwelling maakte Groenewoud een petitie. De handtekeningen stroomden binnen. ,,Ik krijg van alle kanten bijval.’’ Op zaterdag 16 februari wil Groenewoud met zoveel mogelijk tegenstanders gaan demonstreren tegen de verkeersmaatregelen.   

Volgens het college van burgemeester en wethouder worden de effecten van de verkeersmaatregelen niet op korte termijn gemeten. ,,Gewenning aan de nieuwe verkeerssituatie speelt hierin een grote rol,’’ antwoordt het college op vragen van de VVD.

De verwachting is dat pas in de zomer sprake is van een ‘genormaliseerde situatie’, aldus het college. ,,Meten in de zomer geeft echter geen representatief beeld. Om deze reden kan niet eerder dan in september van dit jaar een representatieve meting uitgevoerd worden. Op basis van de uitkomsten van deze metingen zullen dan, indien nodig, in overleg met participanten aanvullende maatregelen uitgedacht en uitgevoerd worden.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht