Volledig scherm
Bij de Jordanlaan komt waarschijnlijk geen tunnel © Marco Hofste

Zeist wil fietstunnel op laten schuiven naar De Dreef en Kromme-Rijnlaan

Als het aan de gemeente Zeist ligt, komt er een fietstunnel onder de Utrechtseweg door bij De Dreef en de Kromme-Rijnlaan. Deze komt dan in de plaats van de fietstunnel die gepland was ter hoogte van het Lyceum Herman Jordan. De tunnel is onderdeel van de fietsroute tussen Utrecht en Zeist.

Eerder al is er op deze fietsroute een tunnel gekomen langs de zuidzijde van de Utrechtseweg in De Bilt, onder de Universiteitsweg door en eentje onder de Amersfoortseweg door, langs de Utrechtseweg bij landgoed Vollenhoven in De Bilt. Op de planning staat nog het verbreden van de fietstunnel bij de Kapelweg in De Bilt, onder de Utrechtseweg.

,,Het blijkt dat driekwart van de fietsers die naar Zeist fietsen, niet bij het Lyceum Herman Jordan moet zijn, maar een stukje verder bij de Dreef en de Kromme-Rijnlaan'', vertelt wethouder Roy Luca. ,,Daarom willen we daar de fietstunnel hebben.''

De gemeente Zeist geeft aan dat het gaat om een plan en dat het nog niet definitief is. ,,De gedeputeerde van de provincie moet nog akkoord gaan'', zegt Ivo van der Bruggen, woordvoerder bij de gemeente Zeist.

Quote

Het blijkt dat driekwart van de fietsers die naar Zeist fietsen, niet bij het Lyceum Herman Jordan moet zijn, maar een stukje verder bij de Dreef en de Krom­me-Rijn­laan

Roy Luca

Visitekaartje

De tunnel moet namelijk tot stand komen vanuit een samenwerking tussen de provincie en de gemeente. ,,Het geld komt van de provincie. Maar de gemeente voert het uit.'' Waar de tunnel precies komt en hoeveel het gaat kosten, is nog niet bekend. ,,De Utrechtseweg wordt verbreed bij de kruising. We willen deze werkzaamheden en de aanleg van de tunnel graag combineren.''

De kruising Utrechtseweg- Kromme-Rijnlaan- De Dreef wordt verbreed, omdat de weg de verwachte verkeerstoename, alsmede het extra verkeer als gevolg van ruimtelijke ontwikkelingen als De Zeister Warande, niet aankan. Uit een verkeersstudie blijkt dat verbreding van de Utrechtseweg ervoor zorgt dat het verkeer in beide richtingen beter kan doorstromen. De verbreding moet ook bijdragen aan de verkeersveiligheid bij de oversteek Jordanlaan.

Volgens de gemeente wordt de nieuwe inrichting van de weg het visitekaartje van Zeist. De nieuwe fietstunnel onder deze kruising door moet daar ook een bijdrage aan leveren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht