Volledig scherm
Grofvuil achterlaten bij publieke containers: Lokaal Apeldoorn vreest dat dat vaker gaat gebeuren. © Johannes Rutgers

Zeistenaar moet nog even blijven betalen voor ophalen grofvuil

Inwoners van Zeist blijven voorlopig nog tien euro betalen voor het thuis laten ophalen van grofvuil. Bewoners hoeven met ingang van 2019 echter niet meer thuis te blijven om de chauffeur van Reinigingsbedrijf Midden Nederland te betalen. Het geld kan per iDEAL-betaling worden overgemaakt.

Er was veel verzet vanuit de Zeister politiek tegen het ‘grofvuiltientje’ omdat inwoners een dagdeel thuis moesten blijven om het tientje contant af te rekenen met de chauffeur van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). Vooral verplicht een dagdeel vrij nemen, stuitte op grote bezwaren.

Het politieke verzet leidde afgelopen zomer zelfs tot een motie waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen het ophalen van grof huisvuil weer gratis te maken. De politiek was bang dat het tientje inwoners van Zeist aan zou zetten om grofvuil illegaal te lozen. Om het grofvuiltientje te schrappen, was een wijziging van een verordening nodig. Het aanpassen van de verordening is nu even uitgesteld om te kijken of het beleid om het afval te scheiden nog kan worden verbeterd.

Regelrecht de oven in 

Die verordeningswijziging kwam er, maar met een uitgebreide kanttekening van het college van burgemeester en wethouders. Grofvuil dat nu door RMN aan huis wordt opgehaald, wordt niet nog een keer gescheiden in aparte afvalstromen, maar gaat regelrecht de verbrandingsoven in. Om de inwoners van Zeist te prikkelen om afval beter te scheiden, moet het tientje worden gehandhaafd, vindt het college. Zeistenaren worden zo gestimuleerd om naar het afvalbrengstation te gaan om daar zelf het afval te scheiden voor hergebruik.

Een meerderheid van de Zeister politiek is nu spijtoptant en wil het afschaffen van het grofvuiltientje nog verder op de lange baan schuiven, omdat ze er toch van overtuigd zijn dat het afschaffen van de prikkel tot minder goed gescheiden afval leidt. Het college schreef in de uitgebreide toelichting dat het te behalen resultaat om 69 procent van al het afval te scheiden onder druk kan komen te staan als er minder huisvuil wordt aangeboden bij het afvalbrengstation.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht