Volledig scherm
De nieuwe verkeerssituatie op de Weeshuislaan in het centrum van Zeist is voor veel automobilisten nog erg onduidelijk. De gemeente zet op diverse plaatsen in het centrum verkeersregelaars in. © FOTO MEL BOAS

Zeistenaar toont met filmpje aan dat verkeer nog lang niet is gewend aan nieuwe situatie in Zeist

VideoHet verkeer in het centrum van Zeist moet een kans krijgen om te wennen aan de nieuwe verkeerssituatie. Keer op keer wordt dat geroepen door de gemeente Zeist. Intussen toont Zeistenaar Leon Moorrees aan dat het verkeer er na twee weken nog steeds niet aan gewend is.

De gemeente Zeist heeft enkele zijstraten van de Slotlaan afgesloten voor alle verkeer en ter hoogte van de muziekschool aan de Voorheuvel een fysieke knip aangebracht. Daardoor kan verkeer niet meer van noord naar zuid door het centrum. Doel is het centrum verkeersluw en leefbaarder te maken. Maar die maatregel heeft ook een keerzijde die Moorrees nu met zijn timelapse onderbouwt.

Wat Moorrees heeft gedaan, is even gecompliceerd als voor de hand liggend. Hij heeft met Google Maps twee weken lang alle verkeersstromen in het centrum van Zeist vastgelegd. „Puur omdat ik het kan”, zegt de it-specialist, die een bedrijf aan huis heeft aan de Antonlaan. In Google Maps kun je een optie aanvinken die live de verkeersdruk laat zien. Groen betekent dat het rustig is op de weg, oranje betekent dat het al wat drukker is bij rood dreigt file.

Filmpje

Moorrees heeft een programmaatje geschreven waardoor hij om de vijf minuten een beeldje maakt van de verkeerssituatie in het centrum van Zeist. En dat heeft hij twee weken lang volgehouden. Alle beeldjes zijn achter elkaar geplakt, waardoor er een filmpje van bijna zeven minuten is ontstaan.

In de nacht van vrijdag op zaterdag start Moorrees zijn project. Vanaf een uur of tien in de ochtend wordt het druk op de Slotlaan en de Antonlaan, die parallel aan de Slotlaan loopt. En het blijft druk tot na vijf uur ’s middags. En dat beeld blijft terugkomen. Dag na dag.  „De gemeente blijft zeggen dat het een kwestie van wennen is. Maar ik laat zien dat het verkeer er na twee weken nog lang niet aan gewend is.”

Quote

Het grootste probleem is dat bezoekers Zeist gaan mijden. Dat kan nooit de bedoeling van de gemeente zijn geweest.

Leon Moorrees, Maker van filmpje

Niets doen is volgens Moorrees geen optie. „Ik heb al meerdere e-mails geschreven waarin ik aangeef dat de maatregelen niet werken. Steeds krijg ik de reactie dat het tijd nodig heeft. Maar als we stoppen met klagen, verandert er niets. Dat kan niet de bedoeling zijn. Eerder maakte ik al een filmpje van de enorme chaos op de Antonlaan, kort na de afsluiting van de Markt. Het was een complete chaos.”

Ondernemers

Volgens Moorrees is op de timelapse duidelijk te zien dat het verkeer het centrum nog steeds niet mijdt. „Je ziet gewoon dat het druk blijft. Er is al gewaarschuwd voor de gevolgen, nog voor de afsluiting van de doorgang bij het voormalige tunneltje. We hebben ook aangetoond dat de afsluiting gevolgen zou hebben voor de ondernemers. Het Griekse restaurant aan de Voorheuvel merkt het. Het bezorgen is veel lastiger geworden.”

Moorrees zegt zijn kritiek op het plan van de gemeente te blijven onderbouwen. ,,Het grootste probleem is dat bezoekers Zeist gaan mijden. Dat kan nooit de bedoeling van de gemeente zijn geweest. Ze zeggen bovendien: we hebben het nou eenmaal zo besloten. We zullen het bijstellen, daar waar nodig.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht