Volledig scherm
De Utrechtse wijk Vleuterweide © Politie Utrecht

Zeker vier scholieren beroofd en afgetuigd in Leidsche Rijn

UPDATEZeker vier scholieren zijn de afgelopen week mishandeld en beroofd in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Ze zijn vermoedelijk doelbewust opgewacht. Ook vanavond werd een meisje mishandeld.

De jonge slachtoffers werden volgens de politie na schooltijd op de fiets tot stoppen gedwongen en moesten spullen aan de daders afstaan. Zo werden afgelopen donderdag op de Europaweg twee scholieren uit de derde klas van het Amadeus Lyceum met een smoes aangesproken en bedreigd door twee andere jongens op fietsen. 

Eén van de slachtoffers kreeg een paar tikken en werd gedwongen zijn portemonnee af te geven. Deze werd door één van de verdachten doorzocht en er werd een geldbedrag uit weggenomen. De andere scholier werd beroofd van wat kledingstukken. 

De twee slachtoffers kregen hulp van een tot nu toe onbekende man in een Opel. Nadat deze de jongens te hulp was geschoten, kozen de daders het hazenpad en vluchtten zij via de Ruiterberg de wijk in.

Klemgereden

Een dag later was het opnieuw raak. Toen fietste een 11-jarige scholier van het Amadeus over het fietspad langs de Huis te Vleutenbaan. Ter hoogte van het gebouw van de scouting aan de Rhenovalaan werd de jongen klemgereden door, opnieuw, twee daders. Deze rukten na wat bedreigingen de koptelefoon van zijn hoofd en gingen er snel vandoor.

Een andere scholier fietste om 15.15 uur over het fietspad langs de Vleutensebaan vanaf de gymles terug naar zijn school, Academie Tien. Ter hoogte van de brandweerkazerne aan de  Belcampostraat werd de jongen ingesloten door maar liefst vier jongens. Hij kreeg rake klappen en de jongens probeerden zijn fiets te stelen. Dat is uiteindelijk niet gelukt.

Achtervolgd

Volgens de politie zijn de slachtoffers vanuit de schoolomgeving ‘geselecteerd’ en achtervolgd, waarna de daders op een rustige plek toesloegen. Volgens de politie maakten de daders onder meer gebruik van donkere oma-fietsen. 

Dinsdagavond was er een nieuwe mishandeling. Bij winkelcentrum Terwijde werd een meisje door vier jongens van haar fiets getrokken. Een getuige greep in, achtervolgde de daders maar raakte ze kwijt.

De jongens zijn naar schatting tussen de 12 en 15 jaar. De politie is op zoek naar zowel het slachtoffer als de daders. Het is onduidelijk of de nieuwste mishandeling met de eerdere berovingen verband houdt. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht