Annemarie (AMJ) Wensing, arts-microbioloog UMC Utrecht.
Volledig scherm
PREMIUM
Annemarie (AMJ) Wensing, arts-microbioloog UMC Utrecht. © Erik van 't Woud

Zelfs Trump twitterde over deze Utrechtse arts, die wereldnieuws werd door twee hiv-patiënten virusvrij te krijgen

interviewVoor arts-viroloog Anne Wensing (48) was 2019 een belangrijk jaar. De onderzoekster mocht in maart de wereld mededelen dat het gelukt was om twee met hiv besmette patiënten virusvrij te krijgen. ,,Het blijft spannend of ze definitief genezen zijn.”

Er valt een klein feestje te vieren, meldt arts-viroloog Anne Wensing (48) als ze gaat zitten in een smal kantoortje bij haar werkgever, het UMC Utrecht. Dit jaar nam in deze regio voor het eerst het aantal nieuwe patiënten met hiv af. Maar vervolgens maakt ze meteen duidelijk dat de kurk op de champagnefles kan blijven zitten. ,,Europa is wel het continent waar het aantal patiënten het hardst groeit en dat komt vooral door Oost-Europa.”

  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht