Volledig scherm
© anp

Zembla: onderzoek naar zorgfraude UMC Utrecht

De inspectie SZW en het landelijk parket doen onderzoek naar fraude met zorgdeclaraties in het UMC Utrecht. Dat meldt het televisieprogramma Zembla vanavond.

Inspectie en parket willen dit niet bevestigen, maar Zembla baseert zich op diverse bronnen in en buiten het ziekenhuis. Het UMC zegt niets van het onderzoek te weten en kan er dus ook niet op reageren.

Het onderzoek van de twee opsporingsinstanties vloeit volgens het tv-programma voort uit dezelfde anonieme melding van medewerkers van de KNO-afdeling, die eind vorig jaar veel stof deed opwaaien. Daarbij kwam een angstcultuur aan het licht en bleek dat twee fataal verlopen operaties niet bij de inspectie waren gemeld.

Verscherpt toezicht
Twee maanden terug stelde de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) het UMC onder verscherpt toezicht, nadat bleek dat de betrokken arts zijn werk mocht hervatten voordat de inspectie-onderzoeken klaar waren. De rapportages worden rond de zomer verwacht. Het voormalig KNO-hoofd trad in januari terug, onder meer nadat artsen in opleiding aangaven geen vertrouwen meer in hem te hebben.

De fraude waarnaar parket en de inspectie onderzoek doen, zou zich ook op de KNO-afdeling hebben afgespeeld. Daar werden driehonderd behandelingen administratief opgestart door een staflid op naam van een collega, terwijl die de patiënten niet werkelijk gezien heeft.

Onveilig
Het programma meldt verder dat anesthesiologen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC, naar de vertrouwenspersoon stapte om zich te beklagen over patiënt-onveilige situaties. Zo zou één anestesioloog uit kostenoverwegingen tegelijkertijd twee risicopatiëntjes onder zijn hoede hebben. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat 'volgens de richtlijnen' wordt gewerkt. Ze wil niet zeggen of dat betekent, dat de gewraakte situatie met twee risicopatiënten niet voorkomt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht