Een foto die in scene is gezet als voorbeeld van een babbeltruc.
Volledig scherm
Een foto die in scene is gezet als voorbeeld van een babbeltruc. © Getty Images

Zes maanden celstraf voor diefstal na 'schofterige' babbeltruc bij Utrechtse van 77 jaar

De rechtbank heeft een 38-jarige man uit Enschede een celstraf opgelegd van zes maanden waarvan twee voorwaardelijk. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een woningbraak in Utrecht op zaterdag 7 december. Door middel van een babbeltruc wisten hij en zijn twee handlangers het huis van het 77-jarige slachtoffer binnen te komen.

Omstreeks 18.30 uur belt een man aan bij het slachtoffer. Zij is op dat moment voor zichzelf en een vriendin aan het koken. De man vertelt dat hij bezig is met een klus voor het bedrijf tegenover de woning en dat er een waterleiding kapot is gegaan. Hij vraagt aan het slachtoffer of hij even mag binnen komen om het water uit de kraan te controleren.

Derde persoon

Op het moment dat het slachtoffer met de man naar de keuken loopt, komt er een vrouw binnen die naar de vriendin toe loopt in de woonkamer. Die vrouw blokkeert opzettelijk haar zicht zodat zij niet kan zien dat er een derde persoon binnen komt, die direct naar boven gaat. 

Pas wanneer het slachtoffer ’s avonds laat naar bed gaat ziet ze dat de bovenverdieping is doorzocht en dat haar gouden oorbellen weg zijn. Ook is er geprobeerd om de brandkluis open te breken met een schaar. Op de deur van de kast zijn bloedsporen gevonden die uiteindelijk naar de derde persoon leiden, de 38-jarige man uit Enschede.

Excuses

De man heeft op zitting bekend en zijn excuses aangeboden. Maar de officier van justitie rekent het de man zwaar aan dat hij en zijn handlangers op zo’n schofterige manier misbruik hebben gemaakt van een kwetsbaar persoon. Het slachtoffer vertelde op zitting, zichtbaar aangedaan, dat zij en haar vriendin nog veel last hebben van het incident.

Volgens de officier was het stadium van een taakstraf of (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf al lang en breed gepasseerd vanwege de ernst van het feit en het lange strafblad van de dader. De andere twee verdachten zijn nog niet gevonden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht