Volledig scherm
De Utrechtse Kersstraat is gedurende deze zomer leefstraat: zonder auto's, maar met meubilair als huiskamer van de straat. © AD

Zes Utrechtse straten komende zomer autovrij, maar Salawatihof in Lombok niet

Zes Utrechste straten worden deze zomer omgetoverd tot leefstraat. Dat betekent dat auto’s er voor een aantal weken niet welkom zijn.

Dat heeft het stadsbestuur vandaag bekend gemaakt. In eerste instantie hadden zich zeven straten aangemeld, maar de Salawatihof in Lombok heeft zich teruggetrokken omdat er in de buurt teveel weerstand was tegen het plan.

Uiteindelijk worden de Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat en Runstraat komende zomer één groot speelparadijs voor kinderen. Auto’s moeten de straat uit en daarvoor in de plaats komen tijdelijk plantenbakken, bankjes en speeltoestellen.

De gemeente Utrecht hoopt dat er in de leefstraten en omliggende buurt genoeg draagvlak is voor het initiatief. In de Vogelenbuurt ontstond vorige zomer veel commotie toen bewoners van de Koekoekstraat en de Nieuwe Koekoekstraat hun straat een zomer lang wilden omvormen tot leefstraat.

Extra drukte

Tegenstanders waren bang dat het tijdelijke verlies aan parkeerplekken in de leefstraten zou resulteren in extra drukte in de omliggende straten. Tevens leefde de angst dat de buurt minder goed bereikbaar zou worden. Uiteindelijk besloot de gemeente een streep te zetten door de plannen. Het draagvlak in de buurt was simpelweg te klein. Opvallend is dat juist in deze wijken dit jaar geen aanvraag voor de leefstraat is gedaan.

De huidige zes leefstraten hebben volgens de gemeente aangetoond dat er voldoende steun is in de buurt. Met omwonenden zijn afspraken gemaakt over de bereikbaarheid van de straat voor bijvoorbeeld verhuizingen, bezorgdiensten en afvalinzameling. De zomerperiode is gekozen omdat veel bewoners dan vrij of op vakantie zijn waardoor er minder behoefte aan parkeerruimte zal zijn.

Vorig jaar zomer waren er twee leefstraten in Utrecht: de Concordiastraat en de Kersstraat.

Volledig scherm
© Gemeente Utrecht
  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht