Zestigers Evert en André bouwen rampenstad met 250.000 legosteentjes: ‘Alles draait, rijdt en knippert’

videoMeer dan een kwart miljoen legosteentjes zijn erin verwerkt. Samen laten ze 23 rampen zien die zich daadwerkelijk in Nederland hebben voorgedaan. En telkens als de brandweer moet uitrukken naar weer een grote calamiteit, stellen Evert de Graaf (59) uit Houten en André Overeem (66) uit Utrecht zichzelf de vraag: is dit er eentje die we straks ook weer nabouwen?

De beide brandweermannen zijn in dienst van de Veiligheids Regio Utrecht (VRU). Behalve beroepsgenoten zijn ze ook goede vrienden van elkaar en delen ze bovendien een hobby: thuis ontwerpen en bouwen met Lego. Uren en uren zitten erin. ,,Maar nooit de uren van de baas. Dit is pure hobby voor ons’’, zegt Evert de Graaf. ,,We worden ook niet gesponsord door Lego. Het is juist andersom: wij sponsoren Lego, want het is best een dure hobby.’’

  1. Acht keer per dag gaat het maar nét goed, dus smeken Utrechtse buschauffeurs roekeloze fietsers: ‘Pas nou toch op!’
    PREMIUM
    video

    Acht keer per dag gaat het maar nét goed, dus smeken Utrechtse buschauf­feurs roekeloze fietsers: ‘Pas nou toch op!’

    Buschauffeurs in Utrecht hebben dagelijks te maken met roekeloze fietsers die nog even willen oversteken óf door rood rijden. Dit weekend raakten drie passagiers gewond omdat een buschauffeur een noodstop moest maken voor een fietser die nog even snel de weg overstak. Dagelijkse kost, aldus deze buschauffeurs. Zij smeken Utrechters hun gevaarlijke rijstijl aan te passen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht