Volledig scherm
Het 'kekgroen rek' van Jolijn van den Berg was een van de winnaars van de ontwerpwedstrijd Het kekke Rek. © Het Kekke Rek

Zeven 'kekke rekken' vrolijken straten op

Je fiets parkeren in gras van staal. Het kan begin volgende maand in Parkwijk. Het 'kekgroenrek' van Jolijn van den Berg was één van de zeven winnaars van de ontwerpwedstrijd Het Kekke Rek. Die werden op het Nationaal Fietscongres bekendgemaakt.

Jolijn van den Berg ontwierp grassprieten waar je je fiets tegenaan kan zetten. ,,Het lijkt in niets op een fietsrek, maar heeft een hoog poëtisch gehalte," aldus de jury. Het rek staat vanaf begin juli in Parkwijk.

Volledig scherm
'Rack&roots van Esther Bergstra. © Het Kekke Rek

Net als Van den Berg liet ook Esther Bergstra zich inspireren door de natuur. Zij maakte 'rack&roots', gepland voor De Uithof, waarbij je fiets parkeert tegen de wortels van een kunstzinnige boom.

Ook het ontwerp van Rosa de Vries, een simpel silhouet van de Domtoren, kreeg een prijs. Er waren meer ontwerpers die de bekende toren van Utrecht betrokken in hun design, maar die van De Vries vond de jury het 'spannendst'. Het Domrek staat straks op De Uithof.

Volledig scherm
Het Domrek van Rosa de Vries © Het Kekke Rek

Slim rek
Puls, van Joost Kok, vond de jury vooral een slim rek. Het combineert een hek en een rek. Ook het ontwerp van Jeroen Rijnen combineert functies, dat van een rek en een bankje, en zal bij het winkelcentrum aan de 't Goylaan geplaatst worden. Het rek van Joost Kok krijgt waarschijnlijk bij de Schouwburg een plaatsje.

Tot slot werden de ontwerpen van Maurice Gortmans, die geïnspireerd werd door de Cartesiaanse knoop van Gerrit Rietveld, die van Juriaan van Berkel en Noelle Ingeveldt gekozen tot winnaars.

Die van Gortmans komt bij de Stadionlaan, op de zogenoemde Rietveld-route.  De 'easy rider' van Van Berkel en Ingeveldt, die je fiets met zijwieltjes en vlaggetjes terugbrengt naar de kindertijd, vrolijkt straks een bushalte bij de Briljantlaan op.

In totaal leverde de ontwerpwedstrijd Het Kekke Rek 27 inzendingen op.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht