Volledig scherm
Ziggo hoofdkantoor. © ANP

Ziggo zag nog niet eerder zo’n massale televisiefraude

Met duizend aansluitingen heeft de politie gisteren, zover is na te gaan, tot nu toe het grootste netwerk van illegale televisiekijkers bij Ziggo opgerold. De kabelaar wil zelf niet ingaan op het geval van cardsharing.

Het bedrijf deed eerder aangifte bij de politie. Daarop volgde de aanhouding op dinsdag van een 43-jarige man uit De Meern en woensdag een 48-jarige Nieuwegeiner wegens computervredebreuk en oplichting. Ook nam de politie twee computers in De Meern en Zeist in beslag.

De mannen verkochten aangepaste decoders en verspreidden via de in beslag genomen computers de daarbij benodigde digitale sleutels aan hun afnemers. Die betaalden daarvoor een vergoeding, in elk geval veel minder dan Ziggo rekent. Het eenvoudigste abonnement voor louter televisie kost daar 18,70 per maand. Daar komen voor aanvullende abonnementen op bijvoorbeeld sport nog ettelijke euro’s bij. Volgens de politie hebben de verdachten enkele jaren hun gang kunnen gaan. Een eenvoudige rekensom leert dat Ziggo door de fraude tonnen moet zijn misgelopen.  

Het is niet voor het eerst dat het bedrijf met dit soort fraude te maken heeft. In 2013 werden vijf mensen uit onder meer Apeldoorn aangehouden voor soortgelijke fraude. In januari van dit jaar liep een bedrijfje uit Enschede tegen de lamp. Daar keken enkele honderden mensen illegaal kabeltelevisie. Afgelopen zomer werd een man in Groningen tot 240 uur werkstraf veroordeeld nadat hij 200 mensen van televisiesignalen voorzag.

Onbeperkt

De methode lijkt telkens dezelfde: de criminelen verkopen decoders met aangepaste software. Daarmee kan de digitale code verwerkt worden die nodig is voor het ontcijferen van de versleutelde beeldsignalen die de illegale aanbieder via een servercomputer verstrekt. Zo kan de sleutel van één kaart van de aanbieder gedeeld worden met een onbeperkt aantal anderen, het zogeheten cardsharing.

Het is onbekend of de afnemers van het aangehouden duo ook vooral in Midden Nederland zitten of door heel Nederland verspreid zijn. Zij zijn in beginsel strafbaar voor heling. Begin dit jaar bood het openbaar ministerie dergelijke illegale televisiekijkers in Enschede en omgeving de kans aan vervolging te ontkomen via een zogeheten inkeerregeling. Zij moesten dan wel hun decoder voor 1 maart inleveren op het politiebureau. 65 mensen deden dat. Het openbaar ministerie laat desgevraagd weten dat uiteindelijk afgezien is van vervolging van de overige zwartkijkers. ,,We hebben ervoor gekozen onze energie te richten op het onderzoek naar de mensen die dit opgezet hebben. Dat onderzoek is overigens nog niet afgerond.’’

Intussen zijn op Marktplaats eenvoudig advertenties te vinden van aanbieders van decoders die daarbij voor minder dan tien euro een buitengewoon uitgebreid zenderpakket aanbieden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht