Volledig scherm
Anton Sleeuwenhoek met zijn zoontje Maas. © AD

Zitten op '50 Tinten Grijs' dankzij de Culemborgse 'BookPouf'

De poefs van Culemborger Anton Sleeuwenhoek wisselen van hoogte, oppervlakte, kleur én inhoud. Hij componeert ze van afgeschreven boeken uit de bieb. Voor de naam kiest Sleeuwenhoek telkens een boektitel die prominent zichtbaar is.

"Zo is er een poef Hitler vs Goebbels, maar ik weet niet of die snel verkoopt", lacht de 34-jarige ontwerper, die vanuit de Lekstad actief is onder de naam Sledgecorner. "Ik zat opeens met een grote lading Duitse boeken."

Veel interesse
De BookPouf, zoals hij zijn ontwerpen noemt, is slechts twee maanden op de markt, maar nu al is er van alle kanten interesse. Er zijn verkooppunten in Amsterdam, Venlo en Hamburg. Een Frans magazine ontdekte het meubelstuk op het online verkoopplatform Etsy en wil een verhaal. "Ach, ik ben lekker aan het pionieren", zegt Sleeuwenhoek. "Zo wil de Culemborgse bibliotheek graag barkrukken van boeken. Eens kijken of dat werkt."

Carrière
De Culemborger is van huis uit geen meubelmaker. Hij doorliep in Utrecht de opleiding cultureel maatschappelijke vorming, om vervolgens zijn brood te verdienen bij een sieradengroothandel, waarna een carrière bij een boekingskantoor volgde.

Idee
"Enkele jaren geleden ben ik benaderd om agent te worden van een Duits 'upcycling' bedrijf dat onder meer kasten maakt uit oude olievaten. Toen volgde een Spaans bedrijf met lampen van koffieblikken. Op zeker moment dacht ik: dat kan ik ook. Het kwartje viel toen ik in Hamburg een sleutelrek en kapstok van boeken zag. In Culemborg vertelde Herman Wevers van de bibliotheek dat hij geregeld boeken naar de milieustraat brengt. Die mag ik hebben. Toen ik de Utrechtse bieb benaderde, vroegen ze hoeveel ik er per week wilde: duizend of vijfhonderd?"

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht