Zo gaan de kindvaccinaties eruit zien in de regio Utrecht
De GGD zet vanaf dinsdag de eerste coronavaccinaties bij kinderen jonger dan 12. Hoe gaan ze dat doen en waar? Wij vroegen het aan Lydia van der Meer, woordvoerder van de GGD regio Utrecht.
De eerste kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud kunnen zich morgen bij jullie melden voor een coronavaccinatie. Waar kunnen ze terecht?
,,In Amersfoort, Nieuwegein, Utrecht Jaarbeurs, Veenendaal en Woerden. Daar kunnen we aparte hoekjes maken om de kinderen een beetje af te schermen. We willen ze iets meer privacy en tijd geven, want we weten uit de ervaring die we hebben vanuit het Rijksvaccinatieprogramma dat kinderen vaak wat banger zijn.”
Ziet een COVID-prik er verder nog anders uit voor kinderen?
,,Het wordt geen evenementenlocatie, maar we proberen het wel wat kindvriendelijke aan te kleden. Bijvoorbeeld door stickers met vrolijke afbeeldingen. Ook betrekken we er verpleegkundigen bij, die ervaring hebben in het zetten van prikken bij kinderen.”
In sommige regio‘s gebruiken ze bijvoorbeeld een hond om prikangst te verminderen. Kunnen we dat ook in Utrecht verwachten?
,,We proberen er geen circus van te maken, want je wil ervan wegblijven dat ouders of kinderen door zoiets getriggerd worden en daardoor naar de locatie komen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn eigen afweging maakt op basis van de juiste informatie. Normaal gesproken komen kinderen ook naar een sporthal voor een prik. We moeten het niet anders proberen te benaderen dan we anders al doen.”
Wat verwachten jullie qua drukte?
,,We gokken niet op tachtig procent, maar verder is het speculeren. De uitnodiging valt morgen of overmorgen op de mat. Dan gaan we de eerste telefoontjes krijgen. We zorgen dat we klaarstaan, maar als we merken dat de toestroom heel hoog of juist heel laag is, dan anticiperen we daarop.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Vragen over boosterprik en de tweets van Baudet: de Vaccinatie Twijfel Telefoon heeft het razend druk
Al meer dan 10.000 bellers heeft de Vaccinatie Twijfel Telefoon gehad. Soms zijn het zóveel telefoontjes, dat de zorgmedewerkers die de lijn bemannen het bijna niet aankunnen. Waar de vragen over gaan? Over de boosterprik, zwangerschappen en IVF-trajecten en ja, ook over tweets van Thierry Baudet. -
PREMIUM
Onderzoek naar zieke studenten op wintersport afgerond: geen bewijs dat drugs in drankje is gedaan
Justitie in Frankrijk heeft geen bewijs gevonden dat studenten uit Nijmegen en andere steden stiekem gedrogeerd zijn tijdens het uitgaan op een wintersportvakantie in de Franse Alpen. Het justitieel onderzoek wordt daarom afgesloten. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Brand in dak van zorgcentrum in Bilthoven: deel zorgcentrum ontruimd
Bij dakwerkzaamheden aan het dak van zorgcentrum de Schutsmantel aan de Gregoriuslaan in Bilthoven, is dinsdagmorgen brand ontstaan. Een verdieping van het zorgcentrum is als voorzorg ontruimd. De brandweer is ter plaatse en is de brand af aan het blussen.
-
PREMIUMUPDATE
Man (21) opgepakt die geld bood om Utrechtse huisarts-in-opleiding Bernard om te brengen
‘Ik bied geld aan degene die dokter Leenstra omlegt’. De bedreigingen die arts Bernard Leenstra over zich heen krijgt, liegen er niet om. Woensdag werd hiervoor een 21-jarige man uit de gemeente Hoeksche Waard opgepakt. Leenstra, die zich uitspreekt over coronavaccinaties, voelt opluchting, maar ook urgentie: „We moeten iets doen aan anonimiteit op sociale media.” -
AD Utrechts Nieuwsblad zoekt 100-jarige Utrechters!
Utrecht is jarig en dat mag gevierd worden. Op 2 juni 2022 heeft de stad precies 900 jaar stadsrechten. Voor een portretserie in deze krant zijn wij op zoek naar negen 100-jarigen: hoe zagen zij hun stad in de afgelopen jaren veranderen? En wat maakt Utrecht voor hen écht Utrechts? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
In samenwerking met indebuurt Utrecht