.
Volledig scherm
. © Lingotto Ontwikkeling

Zo komt het nieuwe Smakkelaarsveld eruit te zien

UpdateOp het Smakkelaarsveld komt een groen park, gecombineerd met drie woongebouwen, horeca en een parkkelder. De inrichting is volgens de gemeente en de ontwikkelaar bedoeld als tegenhanger van de hectische omgeving in het centrum, naast Utrecht CS en bovenop een tram- en busbaan.

Vanmorgen presenteerde de ontwikkelaar Lingotto met de gemeente het langverwachte plan voor het terrein, dat de laatste jaren vooral wordt gebruikt als openluchtfietsenstalling. Jarenlang waren er plannen om op deze plek een nieuwe bibliotheek met filmhuis te bouwen, de zogeheten Bieb++. Maar dit megaproject sneuvelde in 2014 in de gemeenteraad op één stem meerderheid. 

Volledig scherm
© Lingotto Ontwikkeling

Het Smakkelaarsveld wordt volgens Lingotto ‘een rustpunt in de hectiek van de stad’. Om het park zo groot mogelijk te maken wordt er over de tram- en busbaan heengebouwd. Hierdoor ontstaat er een glooiend en oplopend park. Dankzij deze hoogteverschillen ontstaat een ruimte onder het park. Deze ruimte is bedoeld voor (fiets)parkeren, een kleine haven aan het water en de ‘parkkelder’ met daarin een wisselend cultureel-maatschappelijke programma. 

Horeca

In het midden van het park komt een klein horecapaviljoen met terras. De Leidse Rijn wordt doorgetrokken en verbonden met de Catharijnesingel. Drie bruggen zorgen ervoor dat het Smakkelaarsveld straks van alle kanten bereikbaar is. Er komen drie woongebouwen met in totaal circa 150 woningen in het middenhuursegment, de vrijesectorhuur en vrijesectorkoop. Er komt geen sociale huur, omdat de opbrengsten van de woningen het plan moeten betalen. 

Voordat de architecten gingen ontwerpen, is met computersimulaties bepaald waar de woongebouwen het beste konden worden geplaatst. Dit is gedaan om zowel een gezond park als gezonde woningen te ontwikkelen. Met als resultaat dat het plan zo weinig mogelijk hinder heeft van wind en geluid en zoveel mogelijk profiteert van zonlicht in het park en in de woningen. 

Het plan is gemaakt, beoordeeld en gekozen op basis van gesprekken met de stad, forenzen, de directe omgeving en de gemeenteraad. In 2019 gaat de eerste schop de grond in. Tot die tijd staat er op het plein een grote kijkdoos met een maquette van de plannen. In 2022 moet het hele gebied klaar zijn.

Zie ook: smakkelaarspark.nl

Volledig scherm
© Lingotto Ontwikkeling
Volledig scherm
© Lingotto Ontwikkeling

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht