Een artist impression van de toekomstige entree van het Stationsplein vanuit het zuiden. Links de hellingbaan waarlangs de hulpdiensten straks het station kunnen bereiken.
Volledig scherm
Een artist impression van de toekomstige entree van het Stationsplein vanuit het zuiden. Links de hellingbaan waarlangs de hulpdiensten straks het station kunnen bereiken. © CU2030

Zo rijdt de ambulance straks het station of Hoog Catharijne in

Ambulancedienst en politie kijken reikhalzend uit naar de hellingbaan die momenteel in aanbouw is bij het nieuwe Stationsplein. Als de constructie klaar is, kunnen politieauto's en ambulances het plein, stationshal en zelfs Hoog Catharijne inrijden.

In het verleden konden ambulances via het zogeheten taxiplateau ook tot  aan de voordeur van het station komen. Sinds dat gesloopt werd en het nieuwe Utrecht Centraal verrees, moeten motorambulances via een lift het pleinniveau zien te bereiken om medische hulp te verlenen. Ambulances rijden naar het Jaarbeursplein. Patiënten in de omgeving van het Stationsplein moeten te voet per brancard langs het station via het Stadsplateau naar het Jaarbeursplein vervoerd worden.

De hellingbaan maakt aan die situatie medio 2019 een eind. Het is overigens niet de bedoeling dat ook de brandweer er gebruik van maakt. Daarvoor zijn opstelplaatsen onder het plein gerealiseerd. Helemaal denkbeeldig is brand ook in het fonkelnieuwe stationsgebied niet. Eind juli van dit jaar was er een kleine brand bij restaurant Five Guys aan het Stationsplein. Personeel wist in dit geval het vuur zelf te blussen, de brandweer hoefde niet in actie te komen.

Blij

Woordvoerder Arthur van Colmjon van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zegt dat zijn organisatie elke twee weken bekijkt of de situatie in het stationsgebied nog aan de veiligheidseisen voldoet. ,,De nood- en hulpdiensten zijn blij met de hellingbaan omdat er dan, naast de geplande trappen en liften, een snelle manier is om op plus 1-niveau te komen met een motor, ambulance of politiewagen.‘’

Wie denkt met de auto te kunnen shoppen in Hoog Catharijne komt bedrogen uit: een stevige paal voor de hellingbaan zal verhinderen dat anderen dan de hulpdiensten naar boven rijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht