Volledig scherm
De nieuwe parkeergarage © Marnix Schmidt

Zoeken voorbij in nieuwe parkeergarage Vredenburg

Video1.300 auto's kunnen sinds vandaag terecht in de hypermoderne parkeergarage  Hoog Catharijne P5 onder de Utrechtse Catharijnesingel.

Quote

Ik wist dat ie openging en ben dus wel speciaal hierheen gekomen

Lanny Swagers

Automobilisten hoeven in de vanmorgen geopende parkeergarage onder het toekomstig nieuw Hoog Catharijne nooit meer te zoeken naar hun wagen. Even het kenteken intoetsen op een aanraakscherm en de exacte locatie verschijnt in beeld, dankzij een geavanceerd kentekenregistratiesysteem.

Bij alle parkeerplekken hangt een camera die een opname maakt van elke auto die  parkeert of weer vertrekt en het kenteken leest, zegt  woordvoerder Eva Lambooij van eigenaar Klépierre. In de nabije toekomst wordt het volgens  haar ook mogelijk een parkeerplek te reserveren, waarbij de slagboom bij het inrijden van de garage vanzelf opent.

De kentekenherkenning voldoet volgens Lambooij aan de wettelijke eisen op het gebied van persoonsregistratie. Lisette Rutgers van de Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat het vastleggen van kentekens onder de wet valt en dat de gegevens niet langer bewaard mogen worden dan voor het doel noodzakelijk is. Hoe dat hier geregeld is, kon Lambooij niet zeggen.

Quote

Het is licht en vooral lekker ruim

Wim Hartingsveld

Speciaal
Behalve het parkeersysteem dat ook met rode en groen lampjes vrije plaatsen markeert, kent de garage speciale plekken voor gehandicapten, elektrische auto's en gezinnen. Die laatste plekken zijn ruimer bemeten en bedoeld voor mensen die met kinderwagens en maxi-cosi's komen.

Gistermorgen maakten de eerste automobilisten gebruik van de garage. Sommigen bewust, andere zonder te weten dat ze een primeur beleefden. Soepel gaan de slagbomen omhoog. De smetteloos geverfde vloer knerpt onder de banden. ,,Ik wist dat ie openging en ben dus wel speciaal hierheen gekomen,'' zegt Utrechter Lanny Swagers. ,,Ik ben zeker niet teleurgesteld. Het is prachtig geworden, ruim en gemakkelijk inrijden zonder krappe bochten of gekke paaltjes.''

Carla van Puil uit De Meern wist niet dat de garage juist gisteren open ging. ,,Het is super hier. Een beetje onwennig nog, maar wel heel mooi. Ruim vooral.'' Wim Hartingsveld uit Zeist is ook positief verrast: ,,Het is licht en vooral lekker ruim.''

Volledig scherm
DAnkzij de roltrappen hoeven gebruikers niet te traplopen © Marnix Schmidt

Twee delen
De nieuwe garage bestaat uit twee delen: het nieuwe dat de afgelopen jaren is gebouwd en de aloude garage onder  het Vredenburgplein. Die is met de nieuwbouw verbonden. Goed zichtbaar is dat de normen voor parkeergarages in veertig jaar flink veranderd zijn: het oude deel is veel lager dan de nieuwbouw.  

Automobilisten moeten de nieuwe garage nog wel leren vinden.  Gisteren was volgens een van de beheerders met 128 auto's net 10 procent van de plekken bezet. De eigenaar verwacht dat dat fors toeneemt als het Nieuwe Hoog Catharijne bovenop de garage  volgend jaar klaar is. Nu moeten parkeerders door een lange tijdelijke gang lopen naar het Achter Clarenburg. Volgend jaar komt het roltrappenhuis uit in het hart van het winkelcentrum.In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht