Volledig scherm
De poortjes op Utrecht CS zijn binnenkort definitief dicht. © ANP

Zonder inchecken geen toegang meer tot Utrecht Centraal

UpdateDe poortjes voor de ov-chipkaart op Utrecht CS zijn vanaf donderdag eerst drie dagen op proef en kort daarna definitief allemaal dicht. De drukke ochtendspits verloopt zonder grote problemen.

De NS heeft extra personeel ingezet om de proef goed te laten verlopen. De meeste reizigers zijn aan de gesloten poortjes gewend. Driekwart van de poortjes op Utrechts CS was de afgelopen maanden al dicht.

Sommige mensen moesten eerst het saldo van hun OV-kaart opladen. Wie naar de andere kant van de stationshal wil, wordt gewezen op de verbinding aan de buitenkant van de hal, waar geen poortjes staan

De spits verloopt soepel. Er ontstaan geen rijen voor de poortjes. Sommige reizigers met vouwfietsen hebben wel wat moeite om door de poortjes te komen.

Quote

Zo ben ik wel erg snel door mijn saldo heen

Een man die met de trein aankwam en even sigaren wilde kopen in een winkel buiten de hal, was geërgerd. Bij het opnieuw binnenlopen van het station en het inchecken, bleek dat hij dubbel ging betalen. Hij had niet uitgecheckt. ,,Dit is waardeloos natuurlijk. Zo ben ik wel erg snel door mijn saldo heen.’’

Waarschijnlijk verliet hij het station net na de poortjes dicht gingen, vanochtend om 7.15 uur. ,,Zo'n situatie moet nu niet meer kunnen gebeuren’’, licht NS-woordvoerder Hessel Koster toe.

Koster legt uit dat de poortjes nu bewust voor drie dagen dicht zijn. ,,Donderdag is een erg drukke dag. Vrijdag heeft een andere dynamiek, met veel studenten. Op zaterdag zijn er veel dagjesmensen en bezoekers van de Jaarbeurs. We willen graag zien wat er gebeurt en of er problemen ontstaan.’’

De meeste reizigers hadden niet door dat de vrije doorloop voorbij is. Ze zijn al gewend om bij de poortjes uit te checken. ,,Met gesloten poortjes vergeten reizigers niet meer uit te checken’’, licht Koster toe.  

Wie iemand wil wegbrengen of uitzwaaien, moet dan ook inchecken. Het verblijf in het station is kosteloos, mits de uitzwaaier binnen een uur weer uitcheckt. Wie langer blijft, is het instaptarief van 10 of 20 euro kwijt. De restaurants op de eerste verdieping in de ov-terminal vallen buiten het ov-chipkaartgebied. Hier is het dus zonder problemen mogelijk om langer dan een uur te blijven zitten.

In Nederland worden circa tachtig stations voorzien van poortjes, met name om zwartrijden tegen te gaan.

Volledig scherm
© AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht