Volledig scherm
© ANP XTRA

Zonder nieuw plan wordt het nu al haast onmogelijk de landelijke norm voor restafval te halen

De gemeenten die voor het ophalen van huisvuil samenwerken in de Reiniging Midden Nederland (RMN) moeten haast maken met een nieuw plan om de hoeveelheid afval te verminderen. Anders kunnen ze niet voldoen aan de landelijke norm van 30 kilo per inwoner per jaar in 2025.

Dat adviseren de gezamenlijke rekenkamers van de betrokken gemeenten: Zeist, Bunnik, Nieuwegein, IJsselstein, Soest en Baarn. Die stellen vast dat het nu al haast onmogelijk lijkt de doelstelling te halen die voor 2020 is gesteld. Laat staan die voor 2025. Nieuwegeiners bijvoorbeeld produceerden in 2017 nog zo’n 240 kilo per persoon per jaar; volgend jaar moet dat al tot de helft zijn teruggebracht.

Juist eerder dit jaar sneuvelde in de Nieuwegeinse gemeenteraad het plan voor het zogeheten ‘omgekeerd inzamelen’, waarbij inwoners zo veel mogelijk componenten scheiden. Wat dan nog resteert brengen zij zelf weg naar een wijkcontainer. Een meerderheid in de raad wil liever wachten op technieken om al het afval bij een verwerkingsbedrijf te scheiden in bruikbare componenten.

Betalen per kilo

De rekenkamercommissies zien echter het omgekeerd inzamelen, in combinatie met betalen per kilo afval, als voor de hand liggende maatregelen. In bijvoorbeeld Rivierenland voerde afvalverwerker AVRI dit systeem voor de zomer in. Na veel weerstand en aanloopproblemen lijkt de aanpak inmiddels vruchten af te werpen, aldus de afvalverwerker. Inwoners betalen er een euro per kleine plastic zak restafval dat zij in een wijkcontainer werpen. Doelstelling in Rivierenland is 75 kilo restafval per inwoner per jaar.

De rekenkamers zijn kritisch over de hoeveelheid afval die de inwoners van de RMN-gemeenten produceren, maar lovend over de manier waarop de RMN haar taken nu uitvoert. Dat gebeurt volgens haar efficiënt, effectief en naar tevredenheid van de meeste inwoners. De organisatie krijgt echter onvoldoende duidelijke aansturing van de deelnemende gemeenten. Zij voeren allemaal verschillend beleid, zoals in Nieuwegein, waar het plan voor omgekeerd inzamelen dus geen doorgang vond. De rekenkamercommissies stellen dan ook voor snel een nieuw regionaal afvalstoffenplan op te stellen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht