Zonne-energie spekt portemonnee van huurders in Wijk bij Duurstede

Huurders van een woning van woningstichting Viveste in Wijk bij Duurstede profiteren dankzij de zonnige weken meer dan vooraf afgesproken van de overproductie aan zonne-energie. 

Afgelopen week wekten de zonnepanelen op de daken van 135 huurhuizen in Wijk bij Duurstede 10.500 kWh op. Dat is ongeveer de stroombehoefte van vier huishoudens in één jaar.

Huurders die meedoen, profiteren in gelijke mate‚van de opbrengst van zonne-energie. Allemaal krijgen ze een premie van 40 euro. Valt de opbrengst zoals nu hoger uit dan verwacht, dan komt de meeropbrengst volledig aan de huurder ten goede. Naar schatting is dat enkele tientallen euro’s. Valt de opbrengst tegen, dan voelt de huurder dat niet in zijn portemonnee.

Volledig scherm
Dankzij de zonnige zomer mogen veel huurders van Viveste in Wijk bij Duurstede rekenen op een extra zakcentje. © GinoPress B.V.

Ondanks deze gunstige regeling doen nog lang niet alle huurders mee. Projectleider Sander Bos: ,,De investering kost de huurders niets. WOZOCON betaalt de panelen, wij fungeren slechts als tussenpersoon. Niet alle huurders geloven dat de investering hun alleen maar voordeel oplevert.’’

Viveste heeft momenteel 135 zonnestroomsystemen in gebruik. Aan het eind van dit jaar zijn dat er tweehonderd. Dan is 10 procent van de Vivestewoningen van zonnepanelen voorzien. Na de eengezinswoningen krijgen waarschijnlijk ook de daken van de flats zonnepanelen. ,,Want’’, zegt Bos, ,,zo werken we aan een duurzamere woningvoorraad en verbeteren we de betaalbaarheid van onze woningen.’’

Huurders die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, kunnen zich bij Viveste aanmelden.

  1. Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfanaten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    Van heinde en ver in de rij voor de Uithoflijn: tramfana­ten halen hun hart op tijdens eerste echte rit

    In iedere bocht langs de route staan ze. Telefoons en cameraatjes in de aanslag, erachter een gefronst gezicht dat in opperste concentratie het ultieme beeld probeert te schieten. Wie denkt dat het een bijzondere bolide is waar ze op wachten zit er ver naast: het is de eerste, met publiek gevulde Tram 22, ofwel de Uithofijn. Tientallen geïnteresseerden konden vandaag gratis een ritje meerijden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht