Volledig scherm
De constructie waar de zonnepanelen straks op worden aangebracht. © Marnix Schmidt

Zonnepanelenpark Nieuwegein, het eerste ‘en grootste’ van Midden-Nederland

In Nieuwegein verrijst over anderhalve maand het eerste grootschalige zonnepanelenpark in Midden-Nederland. Bewoners van omliggende wijken kunnen duurzame stroom inkopen.

Het bedrijf Solarpark Galecop heeft aan de rand van de Nieuwegeinse wijk Galecop, vlakbij knooppunt Oudenrijn, grond gehuurd van de gemeente. Daar wordt nu een constructie gebouwd waarop de zonnepanelen worden aangebracht. Dat gebeurt naar verwachting eind deze maand of begin februari. Netbeheerder Stedin moet kabels naar de transformatiestations aanleggen. 

Stroom

De eerste fase bestaat uit 8.000 ‘commerciële’ panelen die stroom leveren aan het net. Daarna worden 1.000 panelen bijgeplaatst waarin bewoners van omliggende wijken kunnen investeren. Dat gebeurt in samenwerking met e-Lekstroom, een energiecoöperatie voor Vianen, Nieuwegein en IJsselstein. Het geheel gaat 1,9 mWh opbrengen. Dat is stroom voor ruim 550 woningen.

In de regio Utrecht staan nog geen zonnepanelenparken. ,,We zeggen wel eens voor de grap dat dit de grootste wordt van Midden-Nederland’’, zegt directeur Arthur Simons van Solar Galecop. ,,Maar elders in het land staan al veel grotere.’’ 

Solar Galecop heeft subsidie van het rijk gekregen voor de komende 15 jaar. Het bedrijf kan de grond tot 2030 gebruiken. Daarna is de constructie - indien nodig- te verplaatsen. Binnenkort verschijnt een groot bouwbord dat passerende automobilisten op de snelweg over het project informeert. 

De zonnepanelen hebben niets te maken met plannen voor duurzame energie in de Utrechtse polder Rijnenburg, aan de andere kant van knooppunt Oudenrijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht