Volledig scherm
De geluidswal naast de A12 richting Rotterdam. © Gemeente Utrecht

Zonnepark op geluidswal A12

De 12 meter hoge aarden geluidswal langs de A12 bij de wijk Veldhuizen (De Meern) wordt een zonnepark. 

Meerdere partijen hebben zich bij de gemeente Utrecht gemeld om er zonnepanelen op te mogen leggen. De gemeente is bereid hieraan mee te werken.

Of de zonnepanelen rendabel zullen zijn is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de beschikbare rijkssubsidies en de manier waarop de zonnepanelen op de – voor een grote deel uit zware metalen bestaande – geluidswal komen te staan, schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Ondersteuningsconstructie

,,De bestaande geluidswal is opgebouwd uit verontreinigd AVI-bodemas en afgedekt met een beschermende kleilaag. De structuur van de geluidswal mag op geen enkele wijze aangetast worden, wat een speciale, kostenverhogende ondersteuningsconstructie voor de zonnepanelen met zich mee zal brengen’’, aldus het college.

De panelen komen te liggen aan de zuidzijde van de wal. Dit is de kant van de A12. Aan de andere zijde (noordzijde) van het talud ligt het Veldhuizerpark en de wijk Veldhuizen. Het zonnepark is goed voor circa 5 MWp aan nieuwe zonne-energie. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht