Volledig scherm
© Molenaar&Bol&VanDillen Architecten

Zorgcentra tegen de vlakte voor nieuwbouw

Woon-zorgcentrum Beukenstein en verpleeghuis De Nassau- Odijckhof gaan plat. De twee worden samengevoegd op landgoed Beukenstein. In de nieuwbouw is plaats voor 108 senioren met lichamelijke klachten of dementie.

Quote

De eerste berekeningen wijzen uit dat we de nieuwbouw financieel rondkrijgen

Directeur Harm Hoekstra

De nieuwbouw voor woon-zorgcentrum Beukenstein staat al jarenlang op het verlanglijstje van de directie. Het gebouw uit 1978 aan de Hoofdstraat in Driebergen  is gedateerd. ,,De twee gebouwen hebben hun langste tijd gehad'', aldus directeur Harm Hoekstra.

Nieuwbouw is nodig, omdat renovatie van de twee verzorgingshuizen volgens de directeur duurder uitvalt dan nieuwbouw. Momenteel gaat het nog om een voorlopig ontwerp van het nieuwe woon-zorgcentrum. ,,We werken hard om het ontwerp definitief te krijgen. De eerste berekeningen wijzen uit dat we de nieuwbouw financieel rondkrijgen.''

Als alles verloopt zoals gepland, begint de bouw in het voorjaar van 2017 en is die voor het einde van 2018 gereed. ,,Maar die planning is wel erg ambitieus'', aldus Hoekstra, die daarmee nadrukkelijk een slag om de arm houdt.

Nadruk op wonen
De plannen voor de toekomst van verzorgingshuis Beukenstein moesten overigens in de loop der jaren bijgesteld worden door het nieuwe beleid van de rijksoverheid. De overheid wil een scheiding van wonen en zorg. ,,Daarom komt de nadruk nu op wonen te liggen'',  zegt Hoekstra.

De nieuwbouw aan de Hoofdstraat krijgt vier aparte gebouwen, een hoofdgebouw en drie bijgebouwen, alle in landhuisstijl. Gepland staan tien woningen voor kleinschalig wonen met een eigen voordeur, eigen sanitair en een grote woonkamer. Daarnaast worden dertig hofjeswoningen gerealiseerd. Deze een- of tweekamerappartementen beslaan 35 tot 50 vierkante meter. Verder komen er algemene ruimtes zoals een restaurant, welness, fitness, pedicure en snoezelruimtes.

Tijdelijk verhuizen
Gedurende de sloop en nieuwbouw zullen de bewoners tijdelijk verhuizen naar het oude hotel op het terrein van De Basis in Doorn.
Begin dit jaar fuseerde Beukenstein met ISZ de Brug. De Brug heeft een verpleeghuis aan de Nassau Odijcklaan en een zusterflat op dezelfde locatie. Ook woon-zorgcentrum Sparrenheide valt onder ISZ De Brug. Dit woon-zorgcentrum blijft in z'n huidige vorm bestaan. Wat de plannen met het vrijkomende perceel van verpleeghuis Nassau Odijckhof zijn, is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht