De toen 94-jarige Riet Vermeulen was bewoonster van zorginstelling Careyn in het Utrechtse Tuindorp-Oost, met rechts haar dochter Karin en links kleinzoon Rik.
Volledig scherm
De toen 94-jarige Riet Vermeulen was bewoonster van zorginstelling Careyn in het Utrechtse Tuindorp-Oost, met rechts haar dochter Karin en links kleinzoon Rik. © Angeliek de Jonge

Zorgconcern opnieuw op vingers getikt voor slechte zorg aan Riet (94)

Zorgconcern Careyn was in Tuindorp-Oost ‘onvoldoende empathisch’. Ook ontbrak in het verzorgingshuis ‘de compassie die vanuit de professionele standaard had mogen worden verwacht’.

Dat is het harde oordeel over het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost, onderdeel van Careyn, van De Geschillencommissie Verpleging Verzorging en Geboortezorg. De commissie verklaarde een recente klacht van de familie Van der Meulen ‘gegrond’. De familie wees herhaaldelijk op de slechte zorg voor hun toen 94-jarige moeder Riet en op onvoldoende gekwalificeerd personeel in Tuindorp-Oost. De geschillencommissie besloot dat Careyn de familie van Riet – zij is inmiddels overleden – 2750 euro compensatie moet betalen.

Valpartijen en medicatiefouten

Deze krant berichtte eerder over incidenten in Tuindorp-Oost: valpartijen, slechte verzorging en medicatiefouten. En over de ontoereikende organisatie rond de sloop en de dubbele verhuizing van hoogbejaarde bewoners. De onrust in het Utrechtse verzorgingshuis hield jaren aan. Jongeren die de laatste jaren met de ouderen samenwoonden, moesten vertrekken. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd trad op om de kwaliteit van de zorg te herstellen. Het duo Hugo Borst en Carin Gaemers wees op de tekortschietende leiding. En voormalige jonge bewoners presenteerden een manifest om de zorg voor ouderen te verbeteren. Ook bekritiseerden zij het Careyn-topmanagement. Dat bood herhaaldelijk excuses aan, maakte weer fouten en verontschuldigde zich opnieuw. Vorig jaar constateerde ook een interne klachtencommissie van Careyn gebrek aan compassie bij de leiding.

Quote

Ze grijpen opnieuw niet in. Onbegrijpe­lijk. Zorgelijk is dat het Ca­reyn-topmanage­ment kan blijven zitten

Karin van der Meulen, dochter van overleden Riet

De voorzitter van de raad van toezicht van Careyn, Roy Lantain, stelt nu in een brief aan de familie Van der Meulen dat de raad van toezicht ‘geen standpunt inneemt over zaken waar de raad van bestuur verantwoordelijk voor is’. Dochter Karin van der Meulen: ,,Ze grijpen opnieuw niet in. Onbegrijpelijk. Zorgelijk is dat het Careyn-topmanagement kan blijven zitten.’’

Inmiddels ligt er een nieuwe klacht tegen Careyn en Tuindorp-Oost. De familie Hoogendoorn verwijt Careyn slechte zorg voor hun moeder die in Tuindorp-Oost ten val kwam en een maand later overleed.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht