Volledig scherm
De Omar Al-Farouk-moskee. © Google Streetview

Zorgen om groeiende salafistische invloed bij moskee Overvecht

In de als gematigd bekend staande Omar al-Farouq moskee in de Utrechtse wijk Overvecht krijgen omstreden salafistische predikers steeds meer de ruimte. Verschillende politieke partijen in Utrecht maken zich daar zorgen over.

Vrijwel iedere vrijdag beklimt in de Omar al-Farouq moskee aan de Winterboeidreef in Overvecht een man in een opvallend rood gewaad het spreekgestoelte. Het is de ultraorthodoxe imam Rachid Nafi. Hij is de vaste imam van de As-Soennah moskee in Den Haag, een groot en bekend salafistisch bolwerk.

Hoewel Nafi afstand heeft genomen van jongeren die zijn afgereisd naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS, zijn diens preken extreem en orthodox van toon. 

Zo haalde hij in een preek hard uit naar Nederlanders en het Westen, die met twee maten meten jegens moslims. Ook was hij daarin hard voor sjiieten, na soennieten de grootste groep moslims. Die zouden bestreden moeten worden, vindt Nafi. 

Verdorven

Hij haalde ook uit naar de ‘verdorven media’ die ‘zelfs zingende kinderen tonen’. En dat is onrein, vindt Nafi, die een leven voorstaat zoals de profeet Mohamed leefde. Daarbij horen geen zingende kinderen.

Diezelfde Nafi verzorgt al een aantal maanden op uitnodiging van de moskee regelmatig de vrijdagpreek, het drukst bezochte moment van de moskee. Hij komt daar op uitnodiging van het moskeebestuur, maar ook op uitnodiging van de Dawah Groep. Dat is een groep Utrechtse moslims die  in de Utrechtse regio het orthodoxe geloof onder jongeren wil verspreiden. 

De Dawah Groep heet zelf geen ruimte waar het evenementen kan organiseren. De moskee biedt hen die ruimte, omdat er op die manier veel jongeren naar de moskee komen. Imam Nafi is erg populair onder jonge moslims.

Koers

Om dat laatste maakt de Utrechtse politiek zich zorgen. ,,De moskee wil graag meer jongeren bereiken. Wij maken ons zorgen dat de moskee dit probeert via de Dawah Groep. Ja, ze bereiken jongeren, maar een zeer beperkte groep”, zegt SP-raadslid Michel Eggermont. Hij vindt het bovendien problematisch dat Nafi louter in het Arabisch preekt. ,,Het bestuur van de moskee zou zich moeten beraden op de koers die ze gevaren heeft.”

Zijn CDA-collega Marloes Metaal is er ook niet gerust op. ,,Ik maak me zorgen over deze invloed. De moskee stond altijd bekend als een moskee die open staat voor zowel vrijzinnige als meer confessionele moslims. Dichtere banden tussen de Farouq moskee en de Haagse As-Sunah moskee doen vermoeden dat de salafistische leer meer invloed krijgt. Ik vind dat onwenselijk.”

Quote

Het organise­ren van evenemen­ten met haatpredi­kers geeft niet veel vertrouwen

Queeny Rajkowski, raadslid VVD

Ook de VVD zet vraagtekens bij het beleid van de moskee. ,,We weten niet zoveel van de Dawah Groep. Hoe transparant zijn zij, bijvoorbeeld? Wat wel bekend is, zoals het organiseren van evenementen met haatpredikers, geeft niet veel vertrouwen”, zegt raadslid Queeny Rajkowski. 

Homo’s

Zij verwijst naar het uitnodigden van de omstreden Britse islamgeleerde Haitham al-Haddad. Die deed in het verleden verwerpelijke uitspraken over homo’s en ongelovigen.

De voorzitter van de Omar Al-Farouq moskee heeft ondanks herhaalde verzoeken niet gereageerd op vragen die het AD de het moskeebestuur heeft voorgelegd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht