Zuidpassage maakt Hoog Catharijne weer beetje meer af

VideoDecennialang was ze de drukste winkelstraat van Nederland: de Radboudtraverse van Hoog Catharijne. Miljoenen mensen liepen hoog boven de Catharijnebaan langs de winkels, tussen het station en de binnenstad. Dat beeld lijkt al weer lang verleden tijd. 

Op ongeveer diezelfde plek opent vrijdag een nieuwe winkelpromenade, het kroonjuweel van de Franse winkelbelegger Klépierre: de Zuidpassage. In bijna niets doet die nog denken aan de aloude winkelbrug. Alleen de  snoepwinkel van Jamin keert er terug op min of meer hetzelfde punt.

Daar moet de laatste twee dagen nog wel hard gewerkt worden: verlichting ophangen, betimmering afmaken en vooral de schappen vullen. ,,Dat moet lukken”, verzekert een van de timmerlieden.

Pal er tegenover oogt de luxe chocolaterie van Lindt juist al helemaal klaar om open te gaan. In de meeste andere zaken hebben timmerlieden en elektriciens nog de overhand. In de pop-upkerstwinkel hangen medewerkers de ballen in de boom. Het is een mooie tijd voor de ondernemers om hun zaak te openen, vlak voor de lucratieve decembermaand.

Identiek

Uiterlijk is de Zuidpassage grotendeels een spiegelbeeldige kopie van de Noordpassage die al sinds april 2017 in gebruik is, met hoge etalages, het glazen dak en de S-vormige winkelgevel boven de weg van de Catharijnesingel. Ook de loopbrug door de stadskamer is identiek aan haar noordelijke broertje. Alleen het uiteinde bij het Vredenburg wijkt af, daar waar de passage grenst aan de voormalige V&D. Nu staan daar nog bouwschuttingen, maar volgend jaar openen daar Primark, Hudson’s Bay en Jumbo hun deuren.   

Volledig scherm
De laatste werkzaamheden in het nieuwe deel van Hoog Catharijne zijn in volle gang. © Foto Ruud Voest

Na de opening van de Zuidpassage beschikt Hoog Catharijne over twee volwaardige looproutes tussen het Centraal Station en de binnenstad. Dat moet er voor zorgen dat opstoppingen zoals die op de Radboudtraverse op drukke zaterdagmiddagen geregeld voorkwamen, zich niet meer voordoen. ,,Vooral in de spits hadden passanten en het winkelend publiek soms een lastige verhouding”, drukt projectontwikkelaar Gert-Jan Dousi het voorzichtig uit. Hij is al sinds 2001 bij de herontwikkeling van Hoog Catharijne betrokken. ,,Nu is er meer ruimte”, vervolgt hij. ,,De passanten hebben een directe zichtlijn van station naar de binnenstad en passeren onder meer de stadskamer waar het publiek recreatief kan verblijven.”

Glans verloren

De Radboudtraverse viel weliswaar nog maar ruim een jaar geleden voor de slopershamer, maar had al veel eerder haar glans verloren. Winkels sloten vooruitlopend op de vernieuwing hun deuren. De V&D ging failliet en liet de rolluiken voorgoed zakken, witte bouwwanden kregen de overhand. Plotseling verschenen midden in de traverse enorme grijze pilaren: dragers van het nieuwe winkelcentrum dat ondertussen over en om de oude verbinding over de Catharijnebaan werd gebouwd. Het had alles te maken met het hoge bouwtempo en de complexe omgeving waarin nieuw gebouwd moest worden.

De laatste jaren bood de oude traverse vanachter haar glazen wand prominent uitzicht op het eerste deel van de bouwput van het nieuw Hoog Catharijne. De toenmalige eigenaar Corió richtte er met bankjes zelfs een bouwtheater in van waaruit passanten en een harde kern van vaste bezoekers de vorderingen van de bouw comfortabel konden volgen. 

Eerst liep daar onder de traverse de Catharijnebaan, het stukje binnenstedelijke snelweg waarvoor eind jaren zestig de inmiddels deels in ere herstelde Catharijnesingel werd gedempt. Met de sloop van de traverse, verdween ook de bioscoop Catharijne die inmiddels voortleeft in Kinépolis bij de Jaarbeurs.

Rondje

De schuttingen gaan vrijdagochtend weg en dan is de passage toegankelijk voor het publiek. Het is dan voor het eerst in de geschiedenis van Hoog Catharijne mogelijk binnen het winkelcentrum een rondje te lopen. De meeste winkels openen dan ook al hun deuren, verwacht woordvoerder Eline Zweerink van Klépierre.

Hoog Catharijne viert de opening met een levend grijperspel waarmee prijzen te winnen zijn en een Harry Potterwinkel die precies 93/4 week geopend zal blijven. 

Mijlpaal

De opening van de tweede passage in het centrale deel van Hoog Catharijne is een mijlpaal in vernieuwing, zegt directeur operations Sarah Vehmeijer van het winkelcentrum. ,,Maar het is nog niet af. We werken nog aan het Godebald- en Gildenkwartier waar de Mediamarkt gevestigd is.”

Volledig scherm
Het nieuwe deel van Hoog Catharijne. © Foto Ruud Voest
Volledig scherm
© Still uit video

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht