Het pandastel in Ouwehands Dierenpark heeft onlangs gepaard, dus mogelijk is Wu Wen zwanger.
Volledig scherm
Het pandastel in Ouwehands Dierenpark heeft onlangs gepaard, dus mogelijk is Wu Wen zwanger. © Ouwehands Dierenpark

Zwangere panda in Rhenen krijgt geen Chinees bezoek vanwege coronavirus

De mogelijk zwangere panda Wu Wen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgt vanwege het coronavirus voorlopig geen Chinese dierenartsen en pandadeskundigen op bezoek. 

Een reis die de Nederlandse pandaverzorgers binnenkort zouden maken naar het fok- en opvangcentrum in Chengdu in China is eveneens uitgesteld. De Rhenense dierentuin onderhoudt het contact met de Chinezen voorlopig via e-mail, app en filmpjes, aldus directeur Robin de Lange donderdag.

Bevruchting

In februari paarden de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya voor het eerst sinds ze in Nederland zijn. Een mogelijke zwangerschap vergt bij panda’s een nauwkeurige begeleiding, aangezien het heel moeilijk is om vast te stellen of er een bevruchting heeft plaatsgehad. Het Chinese opvangcentrum, dat de beren voor vijftien jaar heeft uitgeleend aan Rhenen, heeft meer ervaring met drachtige panda’s en kan eerder signalen onderkennen die wijzen op de komst van een jong.

,,De Chinezen kijken nu steeds mee met ons eigen team van ervaren dierenartsen en verzorgers. Dat er geen rechtstreeks contact mogelijk is, is lastig maar niet onoverkomelijk”, aldus De Lange. 

De dierentuindirecteur denkt dat op zijn vroegst in april of mei zal blijken of er een geboorte aanstaande is.

Beelden van de parende panda's...

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht