De zwarte pieten van de Zwarte Pieten Actiegroep op weg naar basisschool De Cirkel in Zuilen, die ze binnenvielen om vervolgens pepernoten en stickers uit te delen.
Volledig scherm
De zwarte pieten van de Zwarte Pieten Actiegroep op weg naar basisschool De Cirkel in Zuilen, die ze binnenvielen om vervolgens pepernoten en stickers uit te delen. © Zwarte Pieten Actiegroep

Zwarte pieten bestormen basisschool in Utrecht

Basisschool De Cirkel in de Utrechtse wijk Zuilen is naar de politie gestapt, nadat de school gisteren werd overvallen door een actiegroep voor het behoud van Zwarte Piet. ,,Een school is geen platform om actie te voeren’’, zegt directeur Jochem Grimmelikhuizen.

Zo’n tien actievoerders gingen gistermiddag, vlak voordat de school uitging, verkleed als Zwarte Pieten het schoolplein op en klaslokalen in. Daar deelden ze pepernoten en stickers uit.

De school viert al enkele jaren geen sinterklaasfeest meer op de traditionele manier met Zwarte Pieten, maar met ‘neutrale’ vrienden van Sinterklaas. De Cirkel voelde zich overdonderd door de actie. ,,Even afgezien van ons standpunt als school over Zwarte Piet is dit niet de manier om kinderen te confronteren met een conflict van volwassenen. Zo leer je dat niet aan kinderen’’, zegt Grimmelikhuizen.

Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde op het verzoek te vertrekken met vervelende opmerkingen, zegt de directeur. ,,Ze zeiden dingen als: ‘Ga terug naar je eigen land’ tegen leerkrachten. Echt zeer ongepast.’’

Verwijderd

Volgens Hugo Kuijper van de Zwarte Pieten Actiegroep heeft geen van zijn mensen iets dergelijks geroepen. ,,Dat zou heel verkeerd zijn, dat doen wij niet. Als dat wel zou gebeuren, wordt zo iemand meteen uit de groep verwijderd.’’

Volgens Kuijper zijn hij en zijn collega-actievoerders niet met docenten of kinderen in discussie gegaan. ,,We hebben alleen pepernoten uitgedeeld, verder niks. De ouders vonden het leuk, de kinderen hadden de grootste lol.’’ Volgens hem hebben de demonstranten de school gisteren direct verlaten toen de leerkrachten daar om vroegen.

Aangifte

Volgens directeur Grimmelikhuizen is geprobeerd bij de politie aangifte te doen van huisvredebreuk, maar bleef het uiteindelijk bij een melding. ,,Een school is een open gebouw waar je zo binnen kunt lopen. Als je vervolgens vertrekt op verzoek van de beheerder, maak je je niet schuldig aan een strafbaar feit’’, zegt een woordvoerder van de politie.

De Zwarte Pieten Actiegroep
Volledig scherm
De Zwarte Pieten Actiegroep © Zwarte Pieten Actiegroep

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht