Volledig scherm
Brugklassers van het Koningin Wilhelmina College nemen een duik in het frisse water van De Waterlinie. © William Hoogteyling

Zwembad Culemborg diep in rode cijfers

Een goedkoop zwembad in Culemborg blijkt tot nu toe onhaalbaar. Het bestuur van de Stichting Zwembad Culemborg kijkt tegen een tekort aan van 150.000 euro per jaar en vraagt de gemeente om de subsidie omhoog te schroeven naar 4 ton per jaar. Dat komt neer op een stijging van 50 procent. 

Onafhankelijk onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaken zijn en wat de mogelijke oplossingen. Volgend voorjaar worden de uitslagen verwacht.

Vrijwilligers

Quote

Het was een mooi concept, destijds uniek in de wereld en dus niet beproefd

Hannie Treffers, Voorzitter Stichting Zwembad Culemborg

De bedoeling was vier jaar geleden om de jaarlijkse kosten aanzienlijk naar beneden te brengen: in plaats van 470.000 euro wilde de gemeente niet meer dan 250.000 euro bijdragen aan het zwembad. 

Zwemvereniging De Meer nam het initiatief voor een nieuw, eenvoudig bad van 25 bij 21 meter, dat goedkoper in onderhoud zou zijn. De personeelskosten zouden gedrukt worden door vooral met vrijwilligers te werken.

Zwembad De Waterlinie ging bijna drie jaar geleden open. Het bestuur constateert nu dat op het gebied van zowel techniek als personeel veel tegenzat. ,,Het was een mooi concept, met moderne techniek, een beweegbare vloer, verschillende temperaturen tegelijk, zeker destijds uniek in de wereld en dus niet beproefd”, legt voorzitter Hannie Treffers uit. ,,Daarin hebben we veel tegenslagen gehad, zoals de temperatuur die niet goed was en de bodem die niet naar boven ging.” 

Diploma’s

Ook bij de bezetting zit het niet mee, stelt het bestuur. Het is niet gelukt om voldoende vrijwilligers op de been te krijgen voor alle uren, zodat in plaats van de beoogde 3 fte er nu rond de 7 ingezet moeten worden. ,,We hebben veertig vrijwilligers, waar we heel blij mee zijn. Maar wil je alles rond krijgen, dan heb je er honderd nodig.” 

Het bestuur constateert dat de verenigingen wel hun eigen sporturen begeleiden, maar niet vrij zwemmen en zwemles. Treffers: ,,Je moet ook bedenken dat je niet zomaar kunt begeleiden, daar zijn veel diploma’s voor nodig.” 

Zorgen

Quote

We maken ons inderdaad zorgen, het zwembad is een belangrij­ke voorzie­ning in de stad

Simon Buwalda, Wethouder gemeente Culemborg

Ze wil er niet op vooruitlopen wat er gebeurt als de gemeente niet bijspringt. Ook over oorzaken kan ze nog niets zeggen. ,,Laten we vaststellen dat we de uitgangspunten die er bij de bouw zijn vastgesteld, niet hebben kunnen halen. Ik ben blij met het onderzoek en ben benieuwd wat er uitkomt. Het voelt niet goed als je tekorten hebt.” 

Wethouder Simon Buwalda: ,,We maken ons inderdaad zorgen, het zwembad is een belangrijke voorziening in de stad waar veel gebruik van wordt gemaakt. De eerste stap die we nu zetten is om de exploitatie en bedrijfsvoering goed in kaart te brengen, zodat we een duidelijk beeld krijgen van hoe het er nu voor staat. Van daaruit willen we verschillende toekomstscenario’s presenteren aan de raad. Het is nu veel te vroeg om conclusies te trekken.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht