Volledig scherm
De boot van roeivereniging Viking is door de sprong in twee stukken gebroken. © roeivereniging Viking

Zwemmer springt boot van roeivereniging Viking dwars door midden

Een nog onbekende persoon is gisteren van een brug over het Merwedekanaal in Utrecht gesprongen en bovenop een boot van roeivereniging Viking beland. Daarbij is de boot is twee stukken gebroken. De springer raakte lichtgewond.

Voor André vanvan der Lelie, voorzitter van Viking reden om nog een keer bij de gemeente aan de bel te trekken. Zwemmen en van de brug springen is verboden. ,,Een halve seconde later en we hadden een heel ander verhaal gehad dan alleen een kapotte boot,’’ verzucht de voorzitter.

De maat is wel zo'n beetje vol voor de voorzitter van Viking. Het begon met het zwemmen bij de Munt-brug. Daar kun je met omwonenden en gemeente nog wel in overleg gaan om alles te reguleren. „Maar ik weet niet wat ik moet doen als ergens iemand van een brug springt. Ik heb begrepen dat de springer er nu af is gekomen met een snee. Maar hij had net zo goed bovenop de roeier kunnen springen.”

De meeste zorg gaat bij Van der Lelie uit naar de zwemmers. Als een roeiriem zo'n zwemmer raakt heb je het over heel ander letsel. En zelfs kans op verdrinking.”

Formeel mag er niet gezwommen worden in het Merwedekanaal. Van een brug springen dus ook niet. „Afgelopen zaterdag hadden we een veiligheidsdag waar ook de gemeente bij was. Ik heb het nog een keer aangekaart dat het echt levensgevaarlijk is. De gemeente moet vaart maken met het herinrichten van het kanaal en de Merwedekanaalzone. Nu is het gelukkig alleen een boot die kapot is. Het is een behoorlijke schadepost. Maar het is alleen materiële schade.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht