Supporters van FC Utrecht trotseren de hitte in Stadion Galgenwaard, in de wedstrijd tegen HSK Zrinjski Mostar.
Volledig scherm
Supporters van FC Utrecht trotseren de hitte in Stadion Galgenwaard, in de wedstrijd tegen HSK Zrinjski Mostar. © ANP

Zweten in Galgenwaard: ‘We zouden waterijsjes krijgen, maar ik heb niets gezien’

Met verhitte hoofden verlaten de supporters van FC Utrecht stadion Galgenwaard. Niet alleen door de spanning van het Europese optreden tegen Zrinjski Mostar, maar ook de zinderende hitte speelde een grote rol. Met name de fans op de Bunnikside zaten anderhalf uur in een bakoven. Maar de grootste ergernis? Dat waren de lange rijen voor een bekertje water.

Opnieuw werden er hitterecords gevestigd. De thermometer kwam boven de veertig graden uit, maar toch werd er gewoon gevoetbald. FC Utrecht had voor de Europese wedstrijd kleinere en grotere maatregelen genomen: bekers bij de wc’s, meegenomen flesjes werden niet ingenomen en meer ehbo’ers langs de lijn om maar een greep uit de voorzorgsmaatregelen te noemen. 

Fans mochten waar mogelijk in de schaduw gaan zitten. Er waren extra waterijsje besteld en ook zouden er voldoende water- en frisdrankpunten zijn. Die waren er wel, maar de capaciteit was onvoldoende om de vele droge monden te vullen. Supporters hadden het zienderogen zwaar op de tribune. Fans op de Bunnikside – het langst in de zon van allemaal – bleven massaal staan, de meesten zonder shirt.  De stadionspeaker herinnerde hen er meermalen aan om te blijven drinken en dan geen alcohol, maar water.

Natte handdoeken

Met name oudere fans hadden zich gewapend tegen de hitte. Ze hadden natte handdoeken bij zich die ze in de nek legden. ,,Dat verkoelt lekker, maar na verloop van tijd is het effect uitgewerkt”, zei een supporter. ,,Dan moet er nieuw, koel water op doen, maar dat viel niet mee. De rijen waren heel lang.”

Dat laatste was een veel gehoorde klacht. ,,Ik ben niet eens in de rij gaan staan, die was me veel te lang”, meldde een fan. ,,Ik drink zo wel wat. Gelukkig zat ik wel in de schaduw. Dat viel mee. Alleen de uitslag (1-1) viel me erg tegen, maar dat is voetbal.”

Een man liep boos weg. Al ruim voor het einde van de wedstrijd heeft hij het stadion verlaten. Hij wil niets weten over een hitteplan. ,,Ach, laat me niet lachen. We zouden waterijsjes krijgen, maar ik heb niets gezien. Een goede zorg van de zaak”, zegt hij verwijzend naar een sponsor van FC Utrecht. ,,De spelers kregen wel de gelegenheid iets te drinken, wij amper. Dat ergert me.”

Bewonder

Toch waren ook mensen die genoeg te drinken hadden gekregen. ,,Het was prima geregeld”, aldus een supporter. ,,Ik heb het gezien. Ik heb niets gehaald, want ik heb water in de auto.” Anderen willen geen kritiek horen. ,,Het was goed. Ik heb wel iets gehad. Ik had wel bewondering voor die mannen en vrouwen van de Bunnikside. Die bleven staan en bleven maar schreeuwen. Dat was gaaf.”

Een vrouw die een gehandicapte jongen mee had genomen was vol lof. ,,We zaten op een plek voor gehandicapten en kregen voldoende water. De bekers werden steeds gevuld.”

Er was ook geen mascotte voorafgaand aan de wedstrijd. Die kreeg een avondje vrijaf met deze bizarre temperaturen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht