Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zzp’ers van failliete Joost Zorgt werken door, maar krijgen geen loon

Zzp’ers die voor de failliete thuiszorginstelling Joost Zorgt werken, trekken aan de bel omdat zij hun werkzaamheden wel blijven doen, maar er niet voor betaald krijgen. 

Actief Zorg, dat Joost Zorgt overneemt, wil hen liefst zo snel mogelijk in dienst nemen, maar is nog in afwachting van de Nederlandse Zorgautoriteit die de overname moet goedkeuren. Directrice Jacqueline van de Ven zegt in principe alle personeelsleden van Joost Zorgt te willen behouden, dus inclusief de zzp’ers. 

1 maart meer duidelijkheid

,,Het overnameproces vergt tijd. Joost Zorgt is qua dienstverlening redelijk versnipperd, we zijn ook afhankelijk of gemeenten waar zij actief zijn de contracten over willen dragen aan ons. Ik hoop dat we op 1 maart duidelijkheid hebben. Dan kunnen we ook de zzp’ers verzekeren dat ze aan het werk blijven. Voor de betaling van het loon van voor de faillissementsdatum, 6 februari, moeten ze zich echter tot de curator wenden. Ik weet dat hij de tarieven juist heeft verhoogd met als doel om iedereen tegemoet te komen en te behouden.”

Ze wil uitgezocht zien hoe het kan dat ZZP‘ers melden dat betalingen van na 6 februari op zich laten wachten. ,,Mijn inziens zou dat niet moeten kunnen. We zullen ervoor zorgen dat de verplichtingen van na 6 februari zeker nagekomen worden.”

SP-raadslid Ruurt Wiegant heeft opheldering gevraagd bij het Utrechtse stadsbestuur. Hij wil dat zorgwethouder Maarten van Ooijen zich inspant om zzp’ers  die nu wel doorwerken maar kunnen aantonen niet betaald te krijgen, tegemoet te komen. Om hoeveel personen het gaat, is onbekend. ,,Bij de curator sluiten ze aan achterin de rij. Dat is schrijnend omdat het om mensen gaan die vanuit hun zorghart hun cliënten blijven helpen, terwijl bij hen thuis de rekeningen zich opstapelen. Wat ons betreft schiet de gemeente het misgelopen loon van deze maand voor.”

UWV

De eerste zes weken na het faillissement krijgen vaste medewerkers het loon doorbetaald door het UWV. ,,Helaas geldt deze regeling niet voor zzp’ers”, zegt gemeentewoordvoerder Petra Klap. ,,Joost Zorgt B.V. biedt zowel hulp bij het huishouden als wijkverpleging aan. Voor zover bij ons bekend zijn er alleen bij de wijkverpleging zzp’ers actief en niet bij de gemeentelijke taak hulp bij het huishouden.”

Ze zegt dat de gemeente de situatie nauwlettend in de gaten houdt. ,,Utrechtse zzp’ers die financiële ondersteuning nodig hebben, kunnen in sommige gevallen gebruik maken van de BZ-regeling (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen, red) van de gemeente.”

Utrecht gaat zo spoedig mogelijk met Actief Zorg om tafel om te kijken of de contracten van Joost Zorgt overgedragen kunnen worden.

Lees op zaterdag het schrijnende verhaal van zzp’er Ria Poll uit Utrecht, die al weken doorwerkt voor haar cliënten, maar geen salaris  zegt te krijgen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht