Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Aanklager schrapt strafzaak tegen Waalrese ondernemer die hypotheekfraude bekende

WAALRE/DEN BOSCH - Een veertigjarige ondernemer uit Waalre die met vervalste papieren een hypotheek van 925.000 euro lospeuterde bij de bank is op de valreep ontsnapt aan een strafzaak. Met de verdachte is alleen een proeftijd van twee jaar afgesproken.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie heeft dat desgevraagd gezegd over de strafzaak die eerder deze week stond gepland.

De zaak tegen man oogde vooraf als een abc’tje. De verdachte had toegegeven dat hij nooit in dienst was geweest bij het bedrijf waarvan hij een werkgeversverklaring bij hypotheekverstrekker Obvion had ingediend. Ook het salaris op de ingediende loonstrookjes had hij nooit ontvangen.

Volgens de officier van justitie was er voldoende bewijs voor oplichting en valsheid in geschrifte en daarom werd de man aangeklaagd.

Schade terugbetaald

In een verklaring over seponering van de zaak laat een woordvoerder weten dat heeft meegespeeld dat de schade nagenoeg volledig is terugbetaald. Onder druk van een executieverkoop van het riante landhuis van de man in Waalre werd de hypotheek begin dit jaar afgelost. 

De OM-woordvoerder voegt toe dat zijn gedrag zeker niet wordt goedgekeurd. ,,Het wil niet zeggen dat we zijn gedrag accepteren en dat is hem zeer duidelijk gemaakt.’’

Drukte bij de rechtbank of de coronacrisis hebben geen rol gespeeld bij de beslissing, aldus de woordvoerder.

De proeftijd die is afgesproken betekent dat de zaak alsnog voor de rechter komt als de Waalrenaar de komende twee jaar in de fout gaat.

Misdaad loont

Hypotheekverstrekker Obvion die aangifte deed tegen de man, geeft onder andere om privacyredenen geen commentaar.

Twee maanden geleden werd bekend dat de FIOD nog onderzoek doet naar het faillissement van het Oirschotse bedrijf van de Waalrese ondernemer in 2018. Vermoedelijk is er voor miljoenen gefraudeerd.

Een van de schuldeisers reageert verontwaardigd op de barmhartigheid van de officier van justitie. ,,Het is ongelofelijk dat hij er mee wegkomt. Misdaad loont’’, reageert de schuldeiser.