Volledig scherm
Anneke de Geus was oprichtster van het zorgbedrijf van planterij De Pimpernel. Ze draagt het grootste stokje over aan dochter Lobke. © FotoMeulenhof

Anneke de Geus: vertrek zonder afscheid in Waalre

WAALRE - Directeur zorgbedrijf De Pimpernel, Anneke de Geus, draagt taken over aan dochter, maar blijft zich nog wel om het groen bekommeren.

Vlak voor de kerstvakantie, op de laatste werkdonderdag van het jaar, maakte Anneke de Geus het officieel bekend: ze stopt als directeur van het zorgbedrijf van Stichting Planterij de Pimpernel. Haar gezondheid noopt de verpleegkundige met groene vingers, een paar jaar voor haar pensioen, te stoppen. Toen De Geus in 2002 startte als zorgondernemer kon zij niet voorzien dat ze met de combinatie van zorg en zakelijkheid, anno nu, 68 mensen aan een dagbesteding of (vrijwilligers)werk zou helpen. ,,Het doel van mijn echtgenoot Dick en mij was – en is nog steeds – om mensen met een beperking, op een plezierige en prikkelarme wijze, zinvol werk in een veilige omgeving te bieden. Ik heb een achtergrond als verpleegkundige en in die functie heb ik geleerd te observeren en te analyseren. Maar ook om te kijken wat ik kan doen om kwetsbare mensen te helpen. Dat laatste heb ik altijd het meest boeiende van mijn werk gevonden.”

Bloeiend bedrijf

Met haar 48 jaren schreef De Geus zich destijds in als startende ondernemer. ,,Bij de Kamer van Koophandel keken ze mij, als ‘oude’ herintreedster, een beetje raar aan”, weet De Geus nog. Maar De Pimpernel in Waalre werd een bloeiend bedrijf. De sociale kwekerij biedt een uiteenlopend assortiment aan vaste planten en heesters, die verkocht worden aan particulieren en aan hoveniers. In de winkel op het terrein worden kransen, bloemstukjes, wenskaarten en cadeautjes verkocht, die veelal door de medewerkers zelf worden gemaakt. De Geus is al drie jaar aan het ‘loslaten’. ,,Ik ben tweemaal geopereerd aan mijn hersenen en heb daaraan een spasme in mijn gezicht overgehouden. Communiceren en concentreren kost me daardoor steeds meer moeite. Nee, dat zie je niet aan me, want ik kan dat heel goed verbergen.”

Gelukkig is in activiteitenbegeleidster en dochter Lobke een waardig opvolgster gevonden. Zij neemt per 1 januari 2020 de zorgpoot van de Pimpernel over. Dit betekent dat De Geus geen begeleidingsplannen meer zal schrijven, geen evaluatiegesprekken met familie meer voert en afstand heeft genomen van beslissingen rondom zorg. Wél is ze dagelijks nog op het terrein te vinden en zullen de medewerkers haar weten te vinden voor een praatje. De Geus blijft verantwoordelijk voor de planten en de winkel en voorlopig woont ze ook nog wel op het erf. ,,Ik ben blij dat ik de mensen om me heen blijf houden. Ik houd van hen allemaal en door ze elke dag te kunnen zien en spreken, blijft het elke dag een feestje.”